7. januar 2003

Kenneth Fuglemsmo
er EU-motstander og ytterst venstreekstremistisk (dvs med i AKP)

Er europeisk EU-motstand fascistisk!?6. januar sto et innlegg fra Asbjørn D. K. Eklo, medlem av Europabevegelsen, på trykk i Adresseavisen. Han skreiv at det måtte være paradoksalt for sosialistiske EU-motstandere i Norge at "Europas mørkeste krefter" er EU-motstanderne innad i EU. Men innlegget var veldig mangelfullt.

Det er sant at mange av Europas fascister og høyrepopulister er mot EU. Dette handler mest om tankegangen disse bevegelsene bruker. Som den gamle arbeiderbevegelsen griper de tak i reelle problemer i folks hverdag, og gir raske løsninger. Dette er det sjølsagt ikke noe gærent med, men som hos Frp her i landet, er "løsningene" ofte stikk i strid med arbeidsfolks virkelige interesser. Jeg trur det først og fremst er utsiktene til flere stemmer som gjør at "de mørke kreftene" profilerer seg på kritikk av EU.

Det store "men" i denne sammenheng er at i nesten alle EU-land finnes det større og mindre grupper på venstrefløya som er knallhardt mot EU. Det er disse, og mer "moderate" krefter, som driver aktiv EU-motstand og som samler titusener i demonstrasjoner. I Spania var det under EU-toppmøtet i fjor generalstreik retta mot EU (!), og 200.000 arbeidere, studenter og andre vanlige folk demonstrerte i Barcelona. Det var ikke fascister som tok initiativ, men fagforeninger og venstrefløysgrupper.

Eklo nevner demonstrasjonene mot EU i København, og gjør med det hele innlegget til ei flause. Jeg var der, og så ikke én nazist, høyreekstremist eller lignende. Derimot så jeg flere titalls fagforeningsfaner, mange tusen ungdommer og av og til var det tett mellom de røde flaggene. I løpet av noen dager var ti tusen mennesker ute i Københavns gater, midt på vinteren, for å fortelle EU-pampene hvor skapet skal stå. Det var ikke de brune kreftene i høyreekstreme Dansk Folkeparti som gjorde dette mulig. Det var allianser av aktivister på venstresida, miljøforkjempere, fagforeninger osv, som samla folk fra flere titalls land, sjølsagt flest danske, til demonstrasjonene.

Samtidig har Danmark ei EU-vennlig høyreregjering, takket være parlamentarisk støtte fra ("EU-motstanderne") Dansk Folkeparti. Silvio Berlusconi i Italia (mangemilliardær og for EU) er i regjering med Mussolinis arvtagere, og situasjonen likner i flere land.

Hvem er norske EU-motstanderes virkelige likesinnede i EU? Det er de stadig flere vanlige "EU-borgerne" som ser at EU er et redskap for storkapitalen, samt aktivister i fagforbund, i sentrum og langt til venstre. Eklos innlegg er typisk for enkelte EU-tilhengere som liker å forestille seg EU-motstanderne i samme seng som Hitlers arvtagere - men det blir ikke sannere av at de gjentar det heller. Ikke mindre useriøst og injurierende heller.

Forrige mening | Flere meninger | AKP si heimeside

Til AKP si hjemmeside