3. mai 2003

Tina og Truls Moen
er antirus-aktivister og med i AKP

Hvorfor være MOT Coca Cola,
når man kjemper FOR hasj??

Som sikkert mange har fått med seg arrangeres det HasjMarsj 2003 i fire av Norges byer i dag. I Oslo er det ventet mange i toget, der det demonstreres for legalisering av cannabis og for retten til å ruse seg hvordan man vil. Norsk organisasjon for reform av marihuanalovgivning (Normal) står i spissen for arrangementet, der individets rett til egne valg går over alle av samfunnets verdier. Men hvor egna er denne tanken og retningen for radikale folk på venstresida?

Nå om tida er det hipt å være MOT. Vi lever i en no-logo-tid hvor t-skjorter med antilogotekster og politiske uttrykk av alle slag florerer i gatene, Che Guevara er blitt et merkevare på BikBok, Diesel vil gjerne være politisk korrekt fordi de skjønner det er beste måten å selge en merkevare. De har blant annet sponset RadiOrakels jubileum i fjor. Attac synes over hele Grünerløkka, og annet hvert menneske på Blindern har palestinaskjerf. Dette er et tegn på at det er kult å være mot alt, inkludert Coca Cola og McDonalds. Alt som lukter av verdensomspennende pengemaskineri er galt, spesielt hvis bakmenna er fra USA eller er rike ... Så hvordan i all verdens navn kan man kjempe for hasj når man ser at hasj ER en merkevare (med egen logo!)? Det ER et verdensomspennende pengemaskineri, og bakmenna er helt klart rike! ... og sikkert fra USA i tillegg!

Narkotika er ved siden av olje, våpen og porno en av de fire største handelsvarene i verden, og dette på tross av at det er ulovlig. Vi ser en vare som står klar med et produsentapparat, et konsumapparat og til og med egen logo og markedsføring. En legalisering eller en frigjøring av denne handelsvaren er som en gavepakke for enhver kapitaleier som vil kaste seg over et nytt marked.

Det man også må tenke på er at narkotika selges mest i samfunn eller miljø der nøden er størst. Problemer i form av udekte primære behov, et diktaturstyrt samfunn, mangel på arbeid, eller mangel av ungdomshus. Narkotika blir da et substitutt for den virkelige medisinen til problemet, i stedet for å ta problemet ved rota. Det døyver smerten og utsetter løsninga, men hasj er ikke som mat i magen, det bare gjør at du blir mer sulten. Hasj er heller ikke løsninga for ungdommer som ikke har andre fritidstilbud enn å henge på videobua! Og selv om det tåkelegges og omgås og benektes, så kommer man ikke unna det faktum at hasj i seg selv, som alle andre rusgifter, gir samfunnsmessige og individuelle problemer.

Det som kommer ut av dette, og som blir så klart, er at det først og fremst er arbeiderklassen som taper på en legalisering av cannabis. Det er kapitalistene som tjener. Det er den store industrien som blir regjerende. Og da blir kampen for å ruse seg slik man vil når man vil, veldig banal i den store sammenhengen.

Det blir også morsomt selvmotsigende når man demonstrerer hardt mot Verdensbanken og boikotter McDonalds og Coca Cola, men røyker pot før man legger seg ...

Forrige mening | Flere meninger | AKP si heimeside

Til AKP si hjemmeside