22. januar 2003

Daniel Ducrocq
er leder i Bergen Nei til EU og medlem i AKP

Statsministerens berusende nyttårstaleI sin nyttårstale 1. januar 2003 sa statsministeren følgende: "Den registrerte voldskriminaliteten her i landet har økt med 25 % på bare fire år. Volden er som oftest knyttet til rus, og rammer gjerne uskyldige og vergeløse."

Fra samme dag, 1. januar 2003, har norske dagligvarebutikker lov til å selge rusbrus. Rusbrus er en alkoholdig leskedrikk som smaker som brus og som er spesielt laget for ungdommer. Siden 1996 var rusbrus tilgjengelig kun på Vinmonopolet, men dette var i strid med EØS-avtalen. Dermed, for å tilfredstille EUs lovgivning (og øke fortjenesten til produsentene), har domstolene bestemt at rusbrus kan omsettes i norske dagligvarebutikker. Erfaringer fra utlandet, til dømes fra Danmark, viser at den lette tilgjengeligheten til rusbrus forårsaker alvorlige rusproblemer hos barn helt ned i ti-årsalderen.

Statsministeren beklager en samfunnsutvikling på samme dag som hans regjering setter ut i livet regler som vil forsterke denne utviklingen.

I sin nyttårstale sa også statsministeren at det er "sterkt behov for grensesetting". Det er nettopp det som må til! Regjeringen har anledning til å legge ned veto mot EØS-direktiv som tvinger gjennom regler som strider mot den allmenne fornuften. Men i rusbrus-saken, som i så mange andre saker, har statsministeren valgt å ofre fornuftige samfunnsordninger på EUs markedsliberalistiske alter. Han er et dårlig eksempel når det gjelder å sette grenser for å arbeide fram mot et rusfritt samfunn.

I sin nyttårstale roste statsministeren de 280.000 menneskene som er registrert som natteravner. "Dette er edru voksne som er ute blant barn og unge om nettene i helgene for å hindre rus, vold og kriminalitet," sa han. Natteravnene har fått en nyttårsgave fra statsministeren og hans regjering: med rusbrus i butikker som siste EU-tilpasning, er det grunn til å tro at de vil ha mer enn nok å gjøre i tiden framover.

Forrige mening | Flere meninger | AKP si heimeside

Til AKP si hjemmeside