23. mars 2001
Astri Melheim
familieterapeut, landsstyremedlem i Kvinnefronten og medlem av AKP

Prostitusjon og humor

Studentersamfunnet i Oslo arrangerer neste fredag noe de kaller Sexhusfest. I innbydelsen annonseres det med servering av lettkledde damer, Texas-bordell og innslag av ?red light district?. Uskyldig humor mener noen.

Kvinnefronten oppfordrer til boikott og har tatt initiativ til demonstrasjon mot den såkalte sexhusfesten. Dette fikk journalist Per Erik Moen til å stille følgende spørsmål til Kvinnefrontens Sigrid Angen: ?Er det tabu å lage humor rundt det faktum at det finnes flere ?red light-district? rundt om i Europa, og at prostitusjon er svært utbredt de aller fleste steder?? (Dagsavisen 19.03.01).

Jeg måtte lese journalistens spørsmål en gang til. Etterpå ville det liksom ikke slippe taket. Det er velkjent at jenter og damer som slåss mot kvinneundertrykking blir møtt med anklager om mangel på humor. Lattermusklene trigges liksom ikke av det faktum at sexturisme og kvinnehandel er noen av de mest profitable sektorene i dag, og at for 20-30 millioner kvinner innebærer dette et liv i slaveri. Jeg kjenner heller ingen trang til å le av pornoindustriens menneskeforakt og dens fornedring av kvinner. I beste fall mener jeg det er naivitet og dumskap som ligger bak ideen om at prostitusjon kan gjøres til gjenstand for artige festinnslag. I verste fall er det rå og kynisk kvinneforakt!

De kreftene som forsøker å fremstille prostitusjon som et slags tjenestetilbud fra kvinne til mann har i stor grad lykkes. Maktforholdet mellom kjønnene og voldsaspektet blir borte i en sånn fremstilling, og synet på prostitusjon gjøres til et spørsmål om misforstått toleranse og frigjorthet. En konsekvens av en sånn fremstilling er kravet om at prostitusjon må anerkjennes som et yrke.

Vi er heldigvis mange som gjennomskuer dette. Vårt fokus er at prostitusjon er vold mot kvinner, og ikke til å tolerere. Prostitusjon handler om menns makt og jeg er for frigjøring fra disse maktstrukturene. Kampen for virkelig seksuell frigjøring er en del av kampen mot prostitusjon.

Humor har en viktig plass i denne kampen, - en humor på kvinners premisser og som rammer der den skal ramme. Studentersamfunnets festopplegg med lettkledde damer, Texas-bordell og ?red light district? bygger opp om fordommer og undertrykking, og rammer kampen for seksuell frigjøring.

Møt opp på Kvinnefrontens demonstrasjon 30. mars klokka 19!

Forrige mening | Flere meninger | AKP si hjemmeside

Til AKP si hjemmeside