18. juni 2001
Jorunn Folkvord
(nestleder i AKP)
holdt denne appellen ved demonstrasjonen mot politivold
utafor den svenske ambassaden i Oslo 18. juni 2001

Göteborg - seier og tap

Kamerater, EU-motstandere, anti-globaliseringsaktivister!

Vi som tok turen til Göteborg for å demonstrere mot EU-toppmøtet, fikk oppleve en politistat vi knapt kunne tro var sann.

 • vilkårlige arrestasjoner
 • beleiring av skoler
 • deportering av aktivister uten hverken tiltale eller dom
 • kroppsvisitering av tilfeldig forbispasserende
 • opp mot 1.000 politifolk settes inn mot 500 fredelige demonstranter

Lista kunne gjøres mye lenger, men overskygges fortsatt av den UTROLIGE brutaliteten vi har vært vitne til:

 • slag og spark mot folk som står, sitter og ligger nede
 • hester i full galopp mot menneskemengder
 • hunder ute av kontroll som biter det de kommer over
 • politifolk som kaster brostein
 • OG politi som skyter mot folkemengder, og knapt nok beklager det etterpå!

EU-toppene ønsker nok at folk helst ikke skal gå i demonstrasjoner mot unionens hårreisende turbokapitalisme, EU-toppene vil nok helst at ingen skal lage aksjoner mot denne politikken som gir økt fattigdom for det store flertallet, EU-toppene har klart vist hvor lite de har brydd seg om Irlands nei til Nice-traktaten, EU-toppene blir glade hvis den økende EU-motstanden rundt om i Europa blir mer og mer usynlig, og at færre tør å vise hva de mener på gata.

Jeg er redd EU-toppene til dels fikk sine ønsker oppfylt i Göteborg, og de hadde god hjelp av det svenske politiet!

Vi veit at politiet hadde både sivile spanere og provokatører inne blant demonstrantene som bidro til å hisse opp stemninga. Vi veit at politiet beleira Hvidtfelska Gymnasiet og provoserte fram de store sammenstøtene på torsdag. De stoppa folk på gata, de deporterte aktivister, de storma Forum. Politiet jobba systematisk for å få bråk - og det fikk de!

Vårt ønske er ikke det samme som EU-toppenes. Vårt ønske er å synliggjøre den økende EU-motstanden. Vi vil ikke bare ha 10, 15 eller 25 tusen på gata mot EU. Vi vil ha 40, 100 og 150 tusen på gata mot EU, mot markedsliberalismen og mot kapitalkreftene. Vi vil at folk skal tørre å gjøre motstand mot kapitalisme og imperialisme – EU-toppene ønsker å kneble denne motstanden og ser gjerne at folk skremmes til passivitet.

Göteborg var en stor seier for oss, fordi så mange tusener trosset alle skremslene om vold og opptøyer, og ble med i de største demonstrasjonstogene i Sverige på lange tider. Men Göteborg var også et tap for oss, fordi EU-motstandere blir stempla som hærverkshungrige pøbler, og fordi folk blir redde for å gå i demonstrasjoner fordi det er volden som har overtatt mediebildet.

Vi som var der veit at det er først og fremst politiet som må stå til ansvar for opptøyene, men mange var der ikke. Og uansett kan vi umulig forsvare raseringa av Avenyen. Ingen politisk kamp vinnes gjennom å kaste stein inn gjennom vinduer i lokale forretninger hvor folk aner fred og ingen fare. Bak de knuste vinduene var folk på jobb, og det var flaks at det bare ble materielle skader. At politiet var ansvarsløse, aggresive og angrepslystne, fritar ikke oss fra å tenke og ta riktige avgjørelser!

Etter å ha sett hvordan politiet for fram på torsdag, uten noen som helst grunn og med åpenbar brutalitet, burde man forstå at resten av helga ville stå i politistatens nulltoleranse-tegn. Å tro at å avvike fra tillatte demonstrasjonsruter ikke ville bli slått hardt ned på, er da idioti. På fredag morgen var det flere grupper som hadde planer om å prøve å bryte gjennom politimuren mot Messan. De visste det ville føre til konfrontasjon, og de la aldri skjul på sine hensikter. Internasjonale Sosialister har valgt en helt annen linje - de lokka med seg flest mulig folk til noe de sa - og fortsatt sier - de trodde ville bli fredelig, fordi man bare gikk MOT sperringene. Politiet slo hardt og brutalt ned på denne marsjen, og satt dermed i gang opptøyene. IS må ha visst at en slik marsj ville ha disse konsekvensene, og kasta dermed blår i øya på folk ved å si at det kunne bli fredelig.

Vi er mange som slåss mot EU, mot markedsliberalisme og mot kapitalkreftene. Motstanderne våre bruker politiet og voldsapparatet for å gjøre kampen vanskeligere for oss. Da må vi bruke huet! Steinkasting og ruteknusing gir ikke økt politisk bevissthet eller EU-motstand. Når politiet går til angrep må folk ha rett til å forsvare seg, men når vi veit at politiet VIL ha voldelige konfrontasjoner, så skal ikke VI ANSTRENGE oss for å hjelpe dem! Vi skal ikke gå i deres feller med åpne øyne!

Vi må være oppfinnsomme i kampen, for vi har mektige motstandere. De sitter på den store pengesekken, på voldsapparatet og på største delen av medieapparatet.

 • Når vi demonstrerer blir vi møtt med hester og køller.
 • Når avisene skriver - er det ikke om våre krav.
 • På TV vises de bildene som fremmer EUs krav.
 • En politimann som skyter er en naiv helt, en demonstrant er en utspekulert pøbel.

De sier at vi skal ta i bruk demokratiske virkemidler - men det gjelder tydeligvis ikke for dem sjøl!

De sier at vi skal ta ansvar - og det er nettopp det vi gjør!

Vi har lite penger og lite presse, men vi har folk i ryggen, vi har rett og vi veit at vi kommer til å vinne til slutt!

Forrige mening | Flere meninger | AKP si heimeside

Til AKP si hjemmeside