16. november 2001
Reidun Heiene
er journalist for Røde Fane under WTO-møtet i Doha

Onkel Skrue i Doha

Doha bestod av tropesol, svømmebassenger, luksushoteller, smilende hvitkledte sikkerhetsvakter og effektive politikere. Det føltes som en vond drøm hvor man blir lurt inn i noe tilsynelatende fint på overflaten, mens det likevel er klart at noe grusomt er i ferd med å skje. Tankene gikk til de mange fattige mennesker verden over som fortviler over WTO.

Etter et råkjør mot de fattigste landene vant de rike land gjennom med alle sine krav. Det ble bestemt at en ny forhandlingsrunde skulle starte. De ble bestemt nye forhandlinger om fem av de seks nye temaer de fattigste landene hadde nektet å forhandle om. Etter "bråk" fra India ble den endelige avgjørelsen om de nye temaene utsatt to år, men toget er gått.

Man tar sikte på nye forpliktende avtaler i WTO innen år 2005. USA og EU så det hele som en historisk seie, og USA's forhandlingsleder sa etterpå at "vi har fjernet skampletten fra Seattle".

Det var 70-80 representanter til stede fra frivillige organisasjoner med fokus på fordeling og miljø-saker. Greenpeace’s Rainbow Warrier lå i bayen med aktivister fra flere verdensdeler.

Det virket absurd å være innenfor slike vegger og fåfengt å drive lobbying. Konferansehotellet var en festning omgitt av antiluftskyts, tungt bevæpnet militære og politi. Man trengte 30.000 kroner til reisen og adgang til konferansen for å komme. Flokker av sikkerhetsvakter og medhjelpere på alle hjørner sørget for at vi kom dit vi skulle og ingen andre steder.

Det eksisterer en skjør allianse mellom de frivillige organisasjonene og de fattige lands regjeringer. Regjeringene krever stans i utvidelsen av regelverket. Samtidig er det helt klart at de ofte står på WTO sin side og ikke på miljøvernerne eller de fattigste sin side. Derfor lar de seg presse. De har for stor interesse av "business as usual".

Til trøst, når det gjelder de frivillige organisasjonene: Så langt jeg kunne se, lot de seg i liten grad kjøpe opp av sin status som "insidere". De var dypt opprørt over det som skjedde, og de fleste klarte i stor grad å holde fast ved ståstedet til sine allierte utenfor systemet.

Det forhandles allerede om landbruk, TRIPS (patentregelverket) og GATS (tjenesteregelverket).

De fem nye temaene er:

  • forholdet mellom WTO og internasjonale miljø-avtaler, samt handel med miljørelaterte varer og tjenester.
  • investeringer, med sikte på å fjerne hindringer for investorer og store selskaper som etablerer seg i andre land.
  • konkurranse, med sikte på like regler i alle land vedrørende konkurranse mellom selskaper av privat eller statlig natur.
  • innsyn i offentlige innkjøp.
  • forenkling av regler og skjemaer knyttet til import og eksport.

Den nye runden skal defineres og styres av en ny komite i Geneve (Trade Negotiating Committee), forhandlingene skal være en enhetlig prosess, og man vil søke å få nye avtaler på plass innen 2005. Det har allerede vært ca 3.000 møter i året i Geneve, noe som selvsagt favoriserer land med store delegasjoner på plass. Uganda har f. eks. en representant. Det forventes en kraftig økning i antall møter når de nye arbeidsgruppene for de nye temaene kommer på plass.

Reidun Heiene skriver mer fra Doha på www.attac.no

Forrige mening | Flere meninger | AKP si heimeside

Til AKP si hjemmeside