Nekta innreise

Ingrid Baltzersen intervjua av akp.no

Til innholdslista for akp.no 2003 ||| Til AKP si heimeside

Les også Ingrids reisebrev fra Damaskus her


Ingrid Baltzersen studerer statsvitenskap og leder Palestinakomiteen i Oslo. 3. november reiste hun til Israel for å jobbe med et studieprosjekt Palestinakomiteen har i samarbeid med Studieforbundet for folkeopplysning. Temaet var hvordan Israels diskriminering påvirker palestinske landsbyer på Vestbredden, Gazastripa og i Israel. Men hun kom ikke inn i Israel.

Ingrid Baltzersen

akp.no: Hvorfor blei du nekta innreise til Israel?

IB: De sa til henne jeg reiste sammen med at jeg var en sikkerhetsrisiko.

akp.no: Du var i forhør i tre timer. Hva ville de vite?

IB: De ville vite hva jeg skulle gjøre i Israel, hvilke kontakter jeg hadde i Israel, Palestina, Norge og i andre Midtøstenland. De ville vite om jeg var politisk aktiv, om jeg var med i noen venstregrupperinger, om jeg var aktiv i solidaritetsarbeid.

akp.no: Hva svarte du?

IB: Jeg hadde ikke lyst til å si så mye om dette, for jeg mente at de ikke hadde noe med det. Han som forhørte meg gikk ut og ringte, jeg hørte noen ord og at han sa "Palestinakomiteen" på norsk. Det hadde jeg ikke sagt noe om. Ringte han til Norge? Til den israelske ambassaden i Oslo? Så kom han tilbake og sa at han trodde jeg hadde mer å fortelle, både om turene mine i Midtøsten og om arbeidet mitt i Norge.

akp.no: Så blei du putta inn?

IB: Ja, jeg satt 16 timer i ei celle på en politistasjon som lå rett ved flyplassen i Tel Aviv. Så ble jeg satt på et fly til Praha, og derfra reiste jeg hjem. Tur og penger tapt. Israel bestemmer alt, også hvem som får reise til de palestinske områdene. Palestinere, og dem Israel mistenker for å være aktivister, blir passa opp fra første stund, det er fort gjort å bli sendt ut.

akp.no: Hva er Israel redd for?

IB: Å få folk i veien. Når Israel river palestinske hus, vil de ikke ha utenlandske fredsfolk imellom. De er dessuten redd for vitner til ugjerningene sine. De vil også prøve å forhindre kontakt og vennskap mellom palestinere og venner i utlandet.

akp.no: Vil du reise tilbake?

IB: Ja, det vil jeg. Men nå lurer jeg særlig på rolla til den israelske ambassaden. Etter at jeg kom hjem, ringte nemlig ambassaden til Studieforbundet som jeg samarbeidet med om reisa. De hadde sånn behov for å vite hvordan Palestinakomiteen kunne oversettes til engelsk, hva Studieforbundet for folkeopplysning er og hva slags prosjekt jeg deltok i.