Mange små fisk skremmer hai ...

Intervju med Sunniva Schultze-Florey

Til innholdslista for akp.no 2003 ||| Til AKP si heimeside


Sunniva Schultze-Florey
kommunist
aktivist
elev ved videregående skole, plate og sveis
18 år

Vi snakka med Sunniva onsdag kveld 19. mars. Det var bare så vidt det var mulig. - Jeg må se på nyhetene! Krigen er i anmarsj. Og jeg er forkjøla, det har jeg ikke tid til. I morgen skal det være elev- og studentstreik hvis krigen begynner. Demonstrasjoner og aksjoner. Og bøllekurs til helga! Det sinnsykt mange jenter som vil på bøllekurs! Vi skal ha et til i april. I Rød Ungdom har vi et jentekollektiv som organiserer jentekamp og bøllekurs. Det er en bra gjeng.

Og nå skal du inn i Fylkestinget i Hordaland?

- Ja, jeg står på førsteplass på RV-lista til valget til høsten. Jeg vil inn i fylkestinget for å slåss for skolen, for kollektivtransport, bibliotekene og de andre offentlige tjenestene! Jeg er en helt vanlig person, ikke en med politikergener, men jeg vil slåss mot staten! Sammen med elevene og lærerne og alle andre. Kommunene og fylket får oppgave på oppgave av staten, men følger det nok penger med? Nei, det gjør ikke det! Her i Hordaland blir skoler slått sammen fordi fylket har alt for lite penger, det foregår rett og slett en rasering. I Bergen blir det en videregående skole med 1.400 elever fra høsten. Jeg lurer på om vi kommer til å ende med en skole, Hordaland videregående ...

Forbereder seg

Så du forbereder revolusjonen, Sunniva?

- Altså, å være revolusjonær er det mest naturlige å være akkurat nå! Den internasjonale situasjonen viser det. Om noen timer går USA til angrep for å drepe sivilbefolkninga i Irak. Det trengs veldig at noen sier at det ikke behøver å være sånn! I en verden der kapitalismen rår, blir det krig, men det behøver ikke være kapitalisme. Se på lokalsjukehusa i Norge. Mange skal legges ned. Men det hadde ikke behøvd å være sånn, for staten har penger som kunne ha vært brukt. Noen må være her og si at det ikke er sant at det mangler penger. Staten har nok penger til å bygge sjukehus og skoler til det ikke er plass til noe annet om den ville. Det er kapitalismen som er gal for folk. Derfor er jeg revolusjonær.

Alibi?

Du er medlem av AKP. Er du jente- og ungdomsalibiet? Den eneste unge i Bergen?

- Det er faktisk helt feil. Her er det et stort partilag, det vil si vi har to. Halvparten av medlemmene er faktisk unge. Og vi vil ha flere!

Og de gamle sier "dere unge må skjønne at vi med 30 års erfaring vet at det dere foreslår ikke lar deg gjøre"?

- Ikke her i Bergen i hvert fall. Vi studerer på alle møtene i AKP. Alle kan noe og har noe å lære bort. Jeg kan mye om skolen og om jentekamp, jeg forteller. Alle hører på meg. jeg blir tatt seriøst. Det er bruk for meg. Jeg fikk oppgaver i distriktsstyret for Hordaland nokså med en gang. Fordelen med å melde seg inn i AKP, er at du lærer ting. Du diskuterer hvordan verden egentlig er. Mange ser en sjuk verden, ser krig og urettferdighet, men lurer på hva som kan gjøres. Det er det du lærer å finne ut av når du er medlem av AKP. Vi studerer i Rød Ungdom også, - hver torsdag er det studiesirkel.

Det er mulig!

Men nå er det snart nyheter! Jeg blir så forbanna, i Irak sitter folk klistra til fjernsyn og radioer og venter på bombene. Men det trenger ikke være slik! Bildet av fiskene og haien er en god forklaring på hvorfor man må organisere seg. Hvis alle folk i hele verden reiser seg og slår seg sammen, vinner de. De kan lage en verden uten krig, uten klasser, der folk har det bra. Det er mulig. Jeg er kommunist. Nå må vi slutte, det er nyheter!

Bare en ting til, skal du til Oslo 9. mai?

- Klart det!


Organisering nytter