Tilbake til streikesida | Til AKP si heimeside

Fra AKP om tvungen lønnsnemnd (7. juni)

DNA-regjeringa en fare for demokratiet

Nok en gang har ei regjering utgått av Arbeiderpartiet slått ned en arbeidskamp med tvungen lønnsnemnd. Nok en gang har "arbeiderregjeringa" intervenert på arbeidsgivernes side. I løpet av de få ukene Stoltenberg-regjeringa har hatt makta, har den to ganger vedtatt lovforbud mot arbeidsfolks viktigste demokratiske rettighet: streikeretten.

Lovforslagene retter seg mot hjelpepleierne i Oslo og nå sist maskinistene i kommunene.

Norge er et av de landene hvor streikretten er utsatt for de sterkeste angrepene og reelt sett er i ferd med å bli fjerna for ansatte i offentlig sektor. I og med at regjeringa fremdeles bruker tvangslover mot arbeidsfolk sin rett til å slåss for lønn, står fagbevegelsen overfor de samme angrepa den gjorde for 60-70 år siden.

Norge er en av verstingene når det gjelder å frata folk streikeretten. I rapporten Global Report under the Follow-up to the ILO Declaration on Fundamental Principles and Rights at Work: Your voice at work (International Labour Office, Geneva, 2000) er disse landene nevnt blant dem hvor myndighetene ved hjelp av lønnsnemnd undergraver streikeretten:

Algerie, Kanada, Egypt, Ghana, Guinea, Jamaica, Mali, Malta, Mauritania, Norge, Peru og Romania.

Her er Norge i et dårlig selskap.

Dersom Arntsen-utvalgets moderasjonslinje ikke lar seg gjennomføre gjennom normale forhandlinger, skal regjeringa tydligvis kompensere for dette gjennom å sette en stopp for mer lønnskamp. Når staten vedtar slike lover, betyr det at de både som arbeidsgiver og økonomisk ansvarlig for arbeidsgivernes tilbud i kommunesektoren, rett og slett sørger for at sine egne økonomiske forpliktelser blir så små som mulig. Ikke bare er det udemokratisk, men det er også å sette bukken til å passe havresekken.

Nok en gang får vi bekrefta den grunnleggende udemokratiske holdninga til kapitalens tro tjenere i Arbeiderpartiet. Denne gangen er det maskiniststreiken som blir trampa ned.

AKP fordømmer bruken av makt mot streikeretten og oppfordrer de streikende til å fortsette streiken.

 

Jorun Gulbrandsen



Et sammendrag av ILO-rapporten finnes her:
http://www.ilo.org/public/english/bureau/inf/pr/2000/17.htm