Tilbake til tariffsida | Til AKP si heimeside

Pekere: Bondelaget | Bonde- og småbrukarlaget | Landbruksdepartementet |

Fra AKP (8.juni)

La distriktene leve – avvis tilbudet i landbruket!

Årets jordbruksoppgjør endte i brudd etter at staten kom med et tilbud som av mange beskrives som det verste distriktene har sett i jordbruksavtalens femtiårige historie. Dersom dette tilbudet hadde blitt akseptert, ville to av tre melkeprodusenter og ni av ti sauebruk fått negativ inntektsutvikling. Forslaget er gunstig bare for bruksstørrelser som knapt eksisterer utenfor østlandsområdet. Eksempelvis trengs det rundt 150 vinterfora sauer før det blir penger av det – i Troms har gjennomsnittsbruket 56 dyr.

Staten ønsker å delvis kompensere for det elendige tilbudet med ei særegen skattelette for bønder. Dette fører naturligvis til at staten sparer penger, mens de allerede lutfattige distriktskommunene får enda lavere inntekter.

Konsekvensen av den omlegginga av tilskuddsordningene som regjeringa ønsker, blir flere nedleggelser av gardsbruk som har en produksjon på under ett årsverk. Dette fører igjen til at kulturlandskapet og infrastrukturen forringes. Det vil bli endringer i befolkningsstrukturen, økt sentralisering av arbeidskraft, fraflytting og økt press på allerede hardt belasta byområder.

Vi veit at det finnes sterke politiske krefter i Norge som mener at landet ikke er egna for å produsere sine egne landbruksprodukt. Vi veit at det allerede for fem år sia blei sagt at innføring av EU-normer i norsk landbruk ville utradere minst ni av ti bruk. Regjeringa går nå inn for tiltak som trekker kraftig i denne retninga. Vinner den fram med dette, vil det være ei kraftig EU-tilpassing som betyr et svært tilbakeslag for nasjonens sjølvforsyningsgrad med landbruksprodukt.

Vi støtter bondeorganisasjonenes krav, og krever at Stortinget avviser regjeringas framlegg. Alle som har interesse av å bevare et levedyktig jordbruk og distrikts-Norge, må være forberedt på å støtte opp om framtidige aksjoner som bondeorganisasjonene måtte bli nødt til å gjennomføre om krava ikke innfris.