Tilbake til streikesida | Til AKP si heimeside

AKP om streiken (3. mai 2000):

Ta offensiven - still krav nå!

Dersom de fagorganiserte skal komme på offensiven og vinne streiken, må det nå bli stillt krav til arbeidsgiverne. Det er også viktig at konkrete krav kommer på bordet. Man kan ikke holde 84.000 i streik uten at de vet hva de streiker for, og hva som er kravet for å få avslutta streiken.

AKP oppfordrer klubber, fagforeninger og forbund om å stille krav de mener må oppfylles dersom streiken skal kunne avblåses. Krev at LO-ledelsen reiser krava overfor NHO.

Fem forbundsområder i Oslo har stillt disse krava:

  • Toårige avtaleperioder; mellomoppgjør neste år og hovedoppgjør i 2002 med uravstemming blant medlemmene.
  • Raskere innføring av den femte ferieuka.
  • 3 kroner i generelt tillegg.
  • Forbedring på EVU-reformens prinsipper og finansiering.
  • Fleksibilisering av arbeidstid er uakseptabelt, vi er fleksible nok og forventer fortsatt kompensasjon ved overtid og skift.

De vil at LO-ledelsen fremmer disse krava. Vi oppfordrer alle til å vedta og skape en bevegelse rundt disse eller liknende krav.

SPRENG RAMMA

Hovedproblemet i dette tariffoppgjøret er at ramma er for trang. Det anbefalte forslaget, som 65% sa nei til, hadde tilpassa seg ei på forhånd vedtatt ramme på 3 ½ prosent.

Dersom det 2 av 3 sa nei til skal forbedres, må ramma for lønnsoppgjøret sprenges. LO-ledelsen ønsker fremdeles et moderat oppgjør. Nå må ledelsen høre på grasrota og innse at 3½ prosent er for lite - det må mye mer til for å kunne avblåse streiken. Vi avviser alle forsøk på å undergrave medlemmenes nei ved å finne "lure", tekniske måter å forandre detaljer på, men ikke gi noe mer.

Hågensen taler for moderasjonslinja, samtidig raser han over grådighetskulturen. Alsmskogs 169-millioners fallskjerm i Kværner gjør ikke raseriet mindre. Alle er fortivila over kapitalistenes uhemma uttak av verdier.

Men en ting kan vi lære av dem: Skal vi lykkes i tariffpolitikken, må alt snakk om rammer og begrensninger begraves.

Moderasjonslinja betyr moderasjon for arbeidstakerne. Hensikten er å bedre den såkalte konkurranseevnen, det vil på norsk si at bedriftene skal skaffe seg større profitt. Og når kapitaleierne får større profitt, faller det også mye på de som administrerer bedriftene. Det er dette som gir seg utslag i gyldne fallskjermer. Det er nettopp mange års moderasjon fra arbeidsfolks side som har gitt bedriftseierne (kapitalistene) mulighet til å spandere på Almskog og Nordvik disse enorme fallskjermene.

Grådighetskulturen er kvalm. Men enda verre er at kapitaleierne får sitte i ro og håve inn utbytte. Hågensen og Jagland raser mot de gyldne fallskjermene til direktørene, men forsvarer med nebb og klør moderasjonspolitikken som faktisk fører til at de virkelig store vinnerene er kapitalistene. Norge er et skatteparadis for eierne - og de tjener grovt på at arbeidsfolk i et helt tiår har vært moderate.
Den nedstemte avtalen hadde bestemmelser om at arbeidsgiverne kan fravike avtalte ordninger ("fleksibilisering") for bl.a. arbeidstid. Dette er viktig for NHO: Få makt til å behandle arbeidsfolk fleksibelt. På godt norsk betyr det: Som de vil.

Markedet skal rå, ikke avtalene.

EN MER BRUTAL OG OFFENSIV KAPITALISME

Markedsliberalismen gjør at at markedet skal styre alt. "Får dere mer lønn øker renta, får dere mer kjøpekraft øker inflasjonen" - sier reporterne og den rike skipsrederen i Holmekollåsen. Blir det ikke inflasjon når superkapitalistene tar ut 1½ milliard fra f.eks. Aker RGI som Røkke gjorde - og investerer i båter og hytter og fotballstadioner? Er det bare når arbeidsfolk krever 3 kroner timen i stedet for 75 øre til melk, brød og husleie at det blir inflasjon?

I tilfelle er det fordi noen vil ha det slik. Systemet (kapitalismen) i Norge er slik at det skal være de rike som alltid vinner, alltid blir rikest og alltid får det siste ordet.

På lang sikt må det gjøres noe mer med systemet enn det som trengs for å vinne streiken. På sikt må vi få et helt nytt system hvor arbeidsfolk styrer, ikke de som eier.

Men denne streika kan gi overklassen en på trynet. Hvis folk er forberedt på å slåss. Det betyr noe mer enn å streike i noen dager. Akkurat nå betyr å stille krav på nytt, slik det er gjort i Oslo. Det betyr å drive streika framover! Det betyr å streike for å vinne - og for å kunne vinne, må vi ha et mål - et krav.