8. desember 2002

Kenneth Fuglemsmo
er med i Sør-Trøndelag AKP
og sitter i arbeidsgruppa for København 2002 Midt-Norge

Bli med til København!



12.-14. desember møtes EU-toppene i København. Det er kort tid igjen, men det er ennå tid til å melde seg på bussene som går fra Norge. Det kan man gjøre på www.kbh2002.no.

Ti gode grunner til å dra:

1. EUs grunnvoll er markedsliberalismen. Det betyr sjølsagt at borgerskapet skal få friest mulig hender til å utbytte folk. Toll, grenser, reguleringer ­ alt skal bort. Noen tror at EU kan "reformeres", at det kan forandres innenifra. De ser bort fra at markedsliberalismen ikke er noe EUs topper har funnet på underveis, det er grunnlaget for Unionen.

2. Som følge av dette grunnlaget blir velferden slakta. Borgerskapet ser seg ikke lenger tjent med å ha en stor offentlig sektor, sjøl ikke i de vestlige landa. Arbeiderklassen er såpass svekka, og borgerskapet er såpass på offensiven, at de "har råd til" å slakte den sosiale tryggheten.

3. Kvinner blir ramma ekstra hardt av velferdsslakten. Arbeiderkvinnene er de som føler det hardest på kroppen når sosiale tjenester forsvinner og arbeidsledighet og "fleksibilisering" øker i omfang. Som følge av kvinners stilling som undertrykt kjønn, er det ofte de som er bufferen når familiemedlemmer ikke får plass på sjukeheimen, når arbeidsgiveren må sparke noen, når barnehagen legges ned.

4. Også miljøet får unngjelde. I et samla EUropa hvor alt skal produseres der det er billigst mulig, øker tungtransporten på europeiske motorveier. En potet graves opp i Tyskland, kjøres til Italia for å skrelles, kjøres videre til Frankrike for å kuttes og blir fritert i tyske gatekjøkken ...

5. I det siste har det blitt stuereint, også offisielt, å stå for den innvandringspolitikken som kjennetegner den brune høyresida. Sosialdemokrater og konservative, har den samme holdningen til innvandring og asylsøkere som Jörg Haider, Le Pen og Carl I. Hagen; Innvandring er et onde, en fare for det europeiske fellesskapet. Med Schengen-samarbeidet blir grensene innad i EU bygd ned, mens en mur bygges opp rundt EU.

6. Schengen-samarbeidet fører også til oppbygginga av politistaten EU. Et EU med omfattende overvåking av fargede og opposisjonelle. I EUs registre blir demonstranter registrert. Innvandrere og andre registrerte får tilføyd politisk overbevisning og seksuell legning i registeret. En europeisk politistyrke, Europol, blir danna etter mønster av det føderale politiet i USA. Politifolka får immunitet mot rettsforfølgelse og kan operere i alle Schengen-land.

7. Militariseringa av EU er på trappene, og har vært det ei stund. EU vil bygge en EU-hær, som kan operere med de samme prinsippene som Nato og USA. Vi kan se for oss hvordan europeiske stormtropper velter over fattige land som bestemmer seg for å gå egne veier, uten å respektere EU-toppenes påbud. Kanskje kan militariseringa føre til at gnistene som oppstår ved at europeisk og amerikansk kapital støter sammen, blusser opp til flammer ...

8. Mangelen på regulering av varetransport, samt EUs positive innstilling til "fri flyt", er en trussel mot helsa til folk. Gjennom EØS har Norge åpna for langt farligere tilsetningsstoffer i matvarer fra EU. Faren for kreft og ei lang rekke sjukdommer øker i takt med liberaliseringa av matvareproduksjonen.

9. Motstanden mot vestlige staters og selskapers kontroll over verden, vokser over hele kloden. Indiske arbeidere, franske småbønder og brasilianske jordokkupanter prøver å smi bånd på tvers over grensene mot gigantenes utsuging og utplyndring. Kampen mot EU og EØS er den samme kampen som føres mot IMF, Verdensbanken, USA, WTO og alle de andre redskapene for det vestlige borgerskapet. Noen trur at det er snevert og nasjonalsjåvenistisk å slåss mot EU. Det er ikke noe anna en fraseradikalt. Europeisk borgerskap sine fremste redskaper er nettopp EU og EØS. Det er hovedsakelig gjennom disse redskapene at arbeidsfolk sine levekår blir kraftig forverra i Europa og utafor.

10. Det blir kult! Å demonstrere sammen med tusenvis av mennesker, å feste i gatene og vise finger'n til makta ­ det er hva jeg kaller en skikkelig weekend!

Forrige mening | Flere meninger | AKP si heimeside

Til AKP si hjemmeside