10. mars 2001
Jan-Erik Andersen
kommunestyrerepr i Halden, medlem av AKP

Økte egenandeler
eller hvordan staten stjeler både her og der

I budsjettproposisjonen (Stprp nr 1, 2000-2001) fra Sosial- og helsedepartementet avslører regjeringa Stoltenberg hvordan staten finansierer stadig større deler av helse-Norge ved hjelp av egenandeler. Regjeringa mener at den har: "... foretatt en betydelig styrking av det offentlige tjenestetilbudet innenfor helse- og omsorgssektoren. For å skaffe budsjettmessig rom for en slik satsing, har det vært nødvendig (min utheving) å foreta en økning av enkelte egenandeler." Denne "nødvendige" økningen gir bl.a høyere maksimalsatser for hjemmehjelpsmottakere under 2 G (= 2 ganger grunnbeløpet i folketrygden, dvs ca 98.000 kroner).

Inntil idag har maksimalsatsen vært 50 kroner i timen for folk med inntekter under 2G. Regjeringa foreslår å øke den til 150 kroner - altså ei økning på 200%! Enkelte kommunestyrer ser dermed en mulighet til å spe på sin slukne kommunekasse med noen ekstra inntekter. Riktignok tar man dette fra de aller fattigste pensjonistene, men hva gjør man ikke når regnskapstallene blinker blodrødt fra alle kanter.

Men da viser det seg at regjeringa ikke har tenkt sånn likevel. I et rundskriv av 9. januar i år fra departementet til landets kommuner står det: "Endringene [altså økte maksimalsatser for hjemmehjelp] vil gi kommunene en økt inntekt som blir trukket tilsvarende fra rammetilskuddet til kommunene (min utheving) ".

Med andre ord: Dersom en kommune velger å øke hjemmehjelpssatsene og tror dette gir økte inntekter i kommunekassa, viser det seg altså at tilsvarende beløp blir trukket fra rammetilskuddet (overføringa fra staten)! Resultat: De fattigste får 200% økning, kommunen tjener ikke noe, mens staten derimot sitter igjen med gevinsten. I budsjettproposisjonen har regjeringa beregnet at økte hjemmehjelpssatser vil gi staten ca 46 millioner kroner i mindre overføringer.

Da jeg tok dette forholdet opp i kommunestyret i Halden forleden, ble det full forvirring blant den borgerlige samarbeidskoalisjonen der. Ingen hadde fått med seg regjeringas snedige omfordelingspolitikk. RV fikk bra oppslag på dette i lokalpressa. Så får vi se om vi klarer å få kommunestyret med på at økte hjemmehjelpssatser kun fører til at de fattige blir enda fattigere. Og om vi klarer å få folk til å se hvordan regjeringa Stoltenberg velger å løse sine statlige "inntektsproblemer" .

Forrige mening | Flere meninger | AKP si hjemmeside

Til AKP si hjemmeside