Gratis skolegang!

av Bjørnar Moxnes, leder i Rød Ungdom

Til innholdslista for akp.no nr 5, 2004 ||| Til AKP si heimeside


Rød Ungdom har aksjonert for gratis lærebøker og Forleggerforeningen har gått til sak for å stoppe dem.

Lik rett til utdanning må være en bærebjelke i norsk politikk for det 21. århundre. Alle samfunnsmedlemmers adgang til et offentlig skolevesen av høy kvalitet bør være en forutsetning for ethvert moderne demokrati. Norges skaperkraft er avhengig av at flest mulig innbyggere har bred tilgang til kunnskap og utvikler gode læreevner.

Derfor er det viktig at opplæringsloven slår fast at «opplæringa i offentleg vidaregåande skole eller i lærebedrift er gratis». På tross av dette må elevene betale bøker og utstyr selv. For elever som tar allmennfag betyr dette utgifter på omtrent 3.000 kroner årlig. På kokkelinja nærmer prisen seg 10.000 kroner (tall fra Elevorganisasjonen). Det er beklagelig at prinsippet om gratis skolegang ikke blir etterlevd av landets myndigheter.

Fagre løfter

Som et resultat av massivt press fra demonstrerende elever har politikere fra alle fløyer lovet gratis lærebøker under de siste valgene. Men resultatene har uteblitt. I 2001 ble 100 millioner bevilget til en utlånsordning (100 millioner utgjør bare en femdel av de 500 millionene som Utdanningsdepartementet selv har regnet ut at gratis lærebøker vil koste). I 2002 ble utlånsordningen trukket tilbake. Igjen går hele regninga til elevene.

Kravet om gratis lærebøker handler ikke bare om skoleelevers økonomi - det handler om prinsippet om lik rett til kunnskap, som er en av bærebjelkene i et demokrati. Derfor kan vi ikke vente på at politikerne skal holde løftene sine.

Aksjoner i 2001

For hvert eneste år vi ikke får gratis lærebøker, betaler elevene regninga. Det kan vi ikke godta. Høsten 2001 aksjonerte derfor Rød Ungdom og la skolebøkene på nett til gratis nedlasting. I rettssaken ble Rød Ungdom idømt en erstatning til Forleggerforeningen på 100.000 kr og en bot til staten på 25.000 kr. Denne dommen anket vi, og saken gikk for lagmannsretten 11. og 12. mai. I skrivende stund venter vi på dommen.

Anker rettferdig dom

Det vil være svært oppsiktsvekkende dersom Lagmannsretten opprettholder foretaksstraffen mot Rød Ungdom. En slik straff vil være første gang i norsk historie at en ungdomspolitisk organisasjon dømmes som foretak for en sivil ulydighetsaksjon. Dette vil i så fall representere et angrep på ytrings- og organisasjonsfriheten - det vil bety sterke innskrenkninger i mulighetene for Rød Ungdoms framtidige politiske aktivitet. Det vanlige ved sivil ulydighet er at de ansvarlige for aksjonen idømmes boten - ikke at organisasjonen straffes.

Forlagene og forfatterne er den uskyldige tredjeparten i skolebokaksjonen. Regningen for skolebøker hører hjemme hos staten. Derfor krever vi at staten dekker alle tap forfattere og forlag blir påført - i tråd med loven.

Uansett hvordan utfallet av rettssaken blir, kan vi garantere følgende: Kampen for gratis skolegang vil fortsette. Og kraften bak kravet vil bare øke - så lenge politikerne på Stortinget sender regninga for bruddet på opplæringsloven til elevene hver høst, vil elever landet over ta saken i egne hender.