12. august 2002

Mathias Bismo
er Odd-tilhenger og med i AKP

Fotballkamp og klassekamp"De rike kan ikke like det - østkantens pøbelvelde," synger Gatas parlament i en sang tilegnet fotballklubben Vålerengen. Mon det. Øystein Stray Spetalen er riktignok ute av klubben - han kunne ikke like det da "saftkokerne" fra Sogndal sendte laget ned en divisjon. Men likevel; skipsreder Wilhelmsen? Viken Energi? Toppfotballen er en merkelig greie, der vi glemmer alt annet for å holde med "våre".

Men hvem er "våre"? Bryne-supportere profilerer seg stolt som bønder, og som sådan er det herlig å se dem når de møter den selvgode, urbanistiske VIF-klanen som stadig vekk gjentar påstanden om at alle som bor utenfor Sinsenkrysset er bønder. Men hvem er Bryne-bøndene på banen? Jankovic? Lemsalu? Eller hva med Brann - "Bergens stolthet" - som ikke har en eneste bergenser i startelleveren sin? Likevel holder folk fra Jæren med Bryne og folk fra Bergen med Brann.

Da de gamle erkerivalene Odd og Pors for noen år tilbake forente elitesatsingen sin i Grenland Fotball skapte det et topplag. Og selv om laget er blant de lagene i toppserien som rekrutterer mest fra sitt nærområde, er det på det nasjonale og internasjonale markedet ting skjer. Gjennom den moderne, hvite slavehandelen har de vært i stand til å skaffe seg folk som Edvin van Ankeren og Sami Maliho. Samtidig er det et Grenlandslag. Hvordan i all verden skjer egentlig dette?

Da Grenland Fotball ble opprettet var det i nært samspill med det lokale næringslivet. "Trivsel i Grenland", et prosjekt som næringslivet har stått bak i flere år, fikk et nytt satsingsområde. Invester i Grenland - det er dette som er den egentlige bakgrunnen for Grenland Fotball. Så kan man legge ned 600 arbeidsplasser ved Hydro i Porsgrunn, noe som ikke gjør så mye når Odd, tidligere hatlag nummer én blant Porsgrunns-folk, men i dag "deres", dvs. Grenlands, lag vinner. Som tilfellet er for alle lag som vil hevde seg på et visst nivå i den norske fotballen. Er det Sogndal eller er det Lerum som spiller på Fosshaugane? Er det Lillestrøm eller er det Opel som spiller på Åråsen? Er det Bodø/Glimt eller Nordlandsbanken som spiller på Aspmyra?

Selv er jeg Odd-supporter - ett av ni medlemmer av Odd'rane Supporterklubb i Bergen. Jeg elsker å se fotball, og jeg elsker å se laget "mitt", å se "oss" vinne. Likevel vil du aldri se meg med en Odd-trøye. Jeg er ikke interessert i å betale for å være et reklameskilt for Skagerrak Energi - slik DNB har hundrevis av levende reklameskilt i Bergen og Rema 1000 omtrent har like mange reklameskilt i Trøndelag.

Idrettsbevegelsen er en viktig bevegelse som organiserer hundretusener. Problemet er bare at skillet mellom topp og bunn har blitt enormt, særlig i de mest populære idrettene. Mens Hjallis hadde et vanlig yrkesliv ved siden av sin skøytekarriere, er dagens middelmådige norske skøyteløpere profesjonelle med et enormt støtteapparat rundt seg. Og ikke minst sponsorer - firmaer som håper å oppnå markedsandeler ved å knytte navnet sitt til populære idrettsutøvere.

Kanskje Vålerengen en gang var arbeiderklassens lag og Lyn borgerskapets. Men i dag er det ærlig talt liten forskjell mellom Wilhelmsen og Atle Brynestad, mellom Tobias Grahn og Johnny Hansen. Visst har toppfotballen med klassekamp å gjøre, men ikke slik radikale fotballsupportere (særlig Vålerengen-supportere) forsøker å fremstille det; som arbeiderklassens lag mot borgerskapets lag. Det er lite annet enn reklamejippoer for investorer av ymse art og redskap for å maksimere profitt.

Likevel elsker "vi" fotball. "Vi" elsker Ole Gunnar Solskjær og John Carew. Vi tatoverer klubbens logo på kroppen. Vi sitter lenket foran tv-skjermen når Davy Wathne og Ivar Hoff presenterer sitt Fotball-Xtra. Vi fryder oss over seier for vårt eget lag og tap for dem vi hater. Og omvendt.

Hvis man forresten spør hvem som har flest fotballandskamper for Norge; hvor mange vil svare rett? Svaret er verken Erik Thorstvedt eller Torbjørn Svendsen. Et anagram kan gi et lite hint: En i dameland l.

Forrige mening | Flere meninger | AKP si heimeside

Til AKP si hjemmeside