Hvorfor er kapitalen interessert i å drive noe som staten ikke ser noen framtid i? Noam Chomsky, professor ved MIT, siterer investeringsfirmaet Lehman Brothers som i ei av sine brosjyrer skryter av følgende: "Vi har overtatt helsevesenet, vi har overtatt fengselsvesenet, det neste store mål er utdanningssystemet. Vi kan privatisere utdanningssystemet og tjene masse penger på det."
Kapitalister er ikke dumme og de har nese for hva som vil være lønnsomt på sikt. Allerede Marx utviklet teorien om profittratens fallende tendens i takt med automatiserte produksjonsløsninger og noen få vedlikeholdsarbeidere. Det blir lite merverdi å hente ut av produksjonen ettersom det bare er den menneskelige innsatsen som skaper merverdi. De oppgavene offentlig sektor driver ned er derimot meget arbeidskraftintensive. Undervisning, omsorg, helse, service av ymse slag vil for all framtid bemennet og bekvinnet; og å gjøre disse tjenestene til en vare på et marked vil sikre kapitalen et nytt "virksomhetsområde". Det er altså ikke så mye ideologiske motiver av typen en mer effektiv sektor som ligger bak som en indre nødvendighet når de transnasjonale selskapene presser på for å overta virksomheter som nå utføres i regi av offentlig sektor. Vi kan altså se for oss et stort AS som driver samfunnet: Politi og fengselsvesen, skoler, sjukehus, aldershjem og barnehager, veibygging, vann- og avløp, bibliotek - you name it! Problemet er bare hva en skal gjøre med alle de overflødige lokalpolitikerne! Jeg får si det med Torgeir Rebelledo Pedersen:
De er ikke lenger politikken som styrer markedet, men markedet som styrer politikken. Politikk er ikke lenger det muliges kunst men markedets tvang. Det er bare en revolusjonær bevegelse som kan sprenge dette narcissistiske bolde. Dette vrengebilde av et samfunn som ikke er for og av mennesker. |