akp.no

LO godtar tjenestedirektiv for helse

akp.no nr 1, 2007


LO uttrykte lettelse over at helse ble tatt ut av EUs omstridte tjenestedirektiv, som er til behandling hos regjering og storting på grunn av EØS-avtalen. Vi kan nå avsløre at LO likevel godtar et eget direktiv for helsetjenester. Det går fram av ei høring som er gjennomført i all stillhet.

Helse var et omstridt punkt, som ble tatt ut for å få losa tjenestedirektivet igjennom. Deretter gikk kommisjonen øyeblikkelig i gang med å få på plass et eget regelverk for handel med helsetjenester.

26. september sendte EU-kommisjonen ut et høringsnotat om hvilke regler man bør innføre for handel med helsetjenester over landegrensene. Også Norge får uttale seg innen fristen 31. januar. I notatet gjør Kommisjonen oppmerksom på at EU-traktatens artikkel 49 om fri flyt av tjenester over landegrensene kan gå foran landas suverenitet i å utforme helsepolitikken.

En stille runde i Norge

10. oktober sendte Helse-og omsorgsdepartementet i all stillhet ut et høringsbrev til utvalgte instanser, som andre departementer og etater, Lægeforeningen og noen organisasjoner.

LO-ledelsen var som kjent på nippet til å banke gjennom ja til tjenestedirektivet, men snudde da dette lekket ut og det ble mye bråk. De la deretter fram et 14-siders notat som vurderer tjenestedirektivet slik det endte opp. Det er her LO blant annet gjør et poeng av at helse er ute. Så skulle man tro at LO når de blir spurt om et eget handelsregelverk for helse, ville slå alarm.

LO og regjeringa positive

Men nei. Vi har nå sett LO-ledelsens uttalelse i forbindelse med høringa som ble gjennomført med så kort frist at både Sosial-og helsedirektoratet og Lægeforeningen uttrykte misnøye, også over at høringsinstansene ble bedt om å svare på engelsk. LO har ingen prinsipielle innvendinger mot formålet med prosessen.

«LO vil påpeke at markedet for helsetjenester ikke kan behandles som et ordinært marked ...,» er det lengste LO strekker seg for å begrunne at de har følgende bemerkninger: Man må sikre kvalitet i den internasjonale handelen med helsetjenester, beskytte tjenestemottaker, sikre mot sosial ulikhet og passe på at kvinnesykdommer innlemmes.

Også helseminister Sylvia Brustad er tilfreds med EU-initiativet: Jeg vil allerede nå understreke at jeg er positiv til å få et klargjørende regelverk på dette området. Jeg mener at et regelverk vil være lettere å forholde seg til enn EF-domstolens praksis. Regelverket vil bidra til å klargjøre pasientenes rettigheter, sa Brustad til Stortingets EØSutvalg i desember, ifølge Helserevyen.

Fri flyt av helse

«EUs regelverk for fri bevegelighet av tjenester omfatter dermed også helsetjenester,» konstaterer Helse-og omsorgsdepartementet i sitt høringsbrev. Høringa om helsedirektiv er for lengst avsluttet uten at folk flest har hørt om den, og den rødgrønne regjeringa er altså positiv – sammen med LO-sekretær Rita Lekang og EU-tilhengeren Stein Reegård i LOs ledelse.

Les mer: