akp.no

Revolusjonært parti

av Bjørnar Moxnes, leder i Rød Ungdom

akp.no nr 3, 2006


I forrige utgave av akp.no skriver Arnljot Ask blant annet om moderpartidebatten som nå pågår i Rød Ungdom (i artikkelen "Et nytt parti?"). Det er gledelig at det ser ut som stadig flere nå ønsker seg et sterkt, samla revolusjonært parti i Norge - et ønske som Rød Ungdom har fremma overfor moderpartiene våre i mange år.

Det er ingen grunn til å legge skjul på at topartimodellen som Rød Ungdom lever med (RV og AKP som moderpartier), er kontroversiell i organisasjonen vår. Flere mener den fører til splittelser og at den gjør det vanskelig for oss å være en partibyggende ungdomsorganisasjon.

Å ha AKP som moderparti, betyr å gi like mye støtte til AKP som partiprosjekt som RV. Det skal RU gjøre hvis RU synes AKP er et viktig partiprosjekt. Dette er det delte meninger om i organisasjonen.

De aller fleste er imidlertid skjønt enige om at det ville vært lurt av moderpartiene våre å finne sammen, og dermed bidra til at vi får en sterkere og mer samla revolusjonær bevegelse.

Så går diskusjonen høyt og lavt om hva som bidrar best til mest mulig samling - og fasiten på det spørsmålet får vi først i ettertid. Inntil videre er stoda at landsmøtet vårt behandler to forslag vedrørende moderpartitilknytning: Et som går ut på at RV blir vårt eneste moderparti fra og med landsmøtet, og et annet som går ut på at RV og AKP er moderpartiene våre ut året - og deretter at RV blir vårt eneste moderparti.