akp.no

Leder

Fra 1881 til Lahore

av Jorun Gulbrandsen

akp.no nr 2, 2006


Det har vært demonstrasjoner mot Telenors kontorer i Lahore i Pakistan. Telenor, det kjente norske firmaet der den norske staten har største aksjepost, er blitt angrepet som Norges representant på stedet. Utgangspunktet er tegningene av Muhammed.

Men hva er det Telenor gjør i Pakistan? Hvorfor er det ikke mange som spør om det? Den norske statens Televerk, som skal skaffe teletjenester til befolkninga i Norge? I dag har Telenor stor virksomhet i Pakistan, og har i løpet av to år skaffa seg to millioner kunder. Profitten bare stiger.

Telenor er bare ett eksempel på hvilken vei det norske næringslivet går, også det som staten har del i. Legg ned i Norge, legg ned 1881, gå ut i verden der det er håp om å hente flere raske penger. Næringslivet og staten er krigsprofittører: Inn i Irak for å pumpe opp olje. Den norske staten vil til Kaspihavet og finne enda mer olje. Veien går gjennom Afghanistan. Norge bomber for USA. En part av krigsbyttet venter i øst.

Dette er norsk imperialisme av gammelt, godt merke. Om folk blir fryktelig opprørt over Muhammedtegningene, eller om de får en god anledning til å demonstrere mot vestlig imperialisme, eller begge deler, er det uansett forståelig.

Rike Norge er i krig for USA som okkuperer og bomber fattige Afghanistan. Det er ikke sinte muslimer med brennende flagg i handa som setter verdensfreden i fare. Det er USA og slike land som Norge med sine F-16-fly.

Det er et strengt regime vi utsettes for for tida. Kritikken mot norsk deltakelse i krig er ikke påtrengende i offentligheten. SV-ledelsen er banka på plass inn i AP-folden og har vanskelig for å sette i verk sin egen boikottkampanje av israelske varer. For AP-ledelsen er det USA, Nato og Israel for alle penga.

Desto viktigere er det at de som ser med bekymring hvordan Norge har plassert seg på den aggressive overklassens side internasjonalt, protesterer. Det er en mulighet 18. mars. Følg med på www.ingenkrig.no.