Sekstimersdagen

"Et helt annet liv"

Til innholdslista for akp.no nr 9, 2005 ||| Til AKP si heimeside


Oslo AKP arrangerte 3. november et møte om sekstimersdagen. Maren Rismyhr fra kvinneutvalget til AKP leste opp fra boka Sekstimersdagen på Kellogg's. Den forteller hvordan kvinnene på Kelloggsfabrikken i USA opplevde å ha seks timers normalarbeidsdag. De forteller om ping-pong og hagestell, en lettere hverdag, tid til å gå på besøk, kveldsturer, være mer sammen med barna.

Innleder på møtet var også Bente Frisholm. Hun starta med å si: - Den fortellinga om Kelloggs-kvinnene er oss. Det er sånn vi opplevde det.

Frisholm var med på Oslo-forsøket som hjelpepleier. Hun fortsatte: - Det var en helt annen arbeidsdag og et helt annet liv. Vi har etterlyst gode evalueringer, men får bare høre at forsøket ikke var bra. Slik opplevde ikke vi det. Vi var nok folk. Vi hadde ekstra stillinger, to ekstra per post. Vi hadde flere skift. Det var bedre for dem med unger, vi hadde mange småbarnsmødre. Mye overskudd. Sju kvinner ble gravide.

Vi fikk være med på å omorganisere vaktene slik vi mente var best for brukerne. Vi hadde flest på jobb når brukerne trengte mest hjelp. Nattevaktene hadde sitt eget system. Vi oppretta ei midtvakt fra klokka 10-16, som var ei god løsning hos oss. Vi fikk mer tid til å ta med brukerne på tur eller i butikken.

Korttidsfraværet sank. Jeg regner med at vi ble mindre sjuke fordi vi var mindre slitne. Vi hadde mindre stress. Det var jo to ekstra på jobb hver dag. Vi hadde ikke mindre sosialt samvær, men mer. Langtidsfraværet økte i forsøksperioden. Det kan ha å gjøre med alle gravide. Eller noe helt annet. Fortalte Bente Frisholm som hadde erfaring.

Kommentar:

Maren Rismyhr sine råd når det skal være forsøk med sekstimersdagen:

1. Ikke gå inn for at målet skal være redusert sjukefravær. Det er ei dødslinje. Et arbeidsliv som gjør det mulig for flere å stå i jobb, kan føre til høyere sjukefravær, men det er jo da fint. Målet med arbeidstidsforkortelse er å få et bedre liv, at flere kan jobbe, at flere kvinner kan jobbe heltid, at jobben ikke skal ta all tid og alle krefter.

2. Pass på den normale ramma. Normalarbeidsdagen har to elementer: Den normale arbeidsdagens lengde (8 timer), og tidsramma som arbeidsdagen normalt ligger innafor (i Norge fra 07 til 16 eller 17). I dag innfører bedriftseierne sekstimersdagen i industrien for å øke driftstida, produksjonen og profitten. Gjerne med to skift, for eksempel fra 06-12 og 12-18. Kortere pauser. Ikke kompensasjon for arbeidstida som ligger på hver side av den normale ramma. Slik er forsøka med på å utvide den normale ramma for alt arbeid. Det taper alle på. Derfor er det viktig å kreve kompensasjoner også ved innføring av sekstimersdagen. Tenk også på hvordan ei slik unormal arbeidstid fungerer når en har ansvaret for barn.


Oslo-forsøket