Rød Valgallianse lå an til å komme inn på Stortinget fra Oslo og Hordaland tre dager før valget. Så kom meningsmålinger som viste blått flertall og førte til sterk mobilisering for Arbeiderpartiet de siste dagene. RV kom ikke inn. akp.no snakker med RVs leder Torstein Dahle.
akp.no: Er RV et promilleparti?
- Nei! sier Torstein Dahle. I Bergen er vi et 4,7 prosent-parti. Vi er det dobbelte av Senterpartiet, ikke så langt unna KrF og et oppblåst Venstre, og halvparten av SV. 4,7 prosent av 141.117 stemmer. Vi har mer enn 10 prosent i det sentrale Bergen. Oslo hadde 3 prosent, det samme som i 2001. 9.277 stemmer, 703 flere enn i 2001. 20 valgkretser hadde mellom 4 og 9 prosent. Det var litt framgang i samtlige fylker unntatt Agderfylkene, Rogaland, Møre og Romsdal og Finnmark. Det betyr at folk har stemt RV for å stemme RV, på tross av alt press om regjeringsstrid.
- På landsbasis har RV 1,2 prosent. Dette er et landsgjennomsnitt. Å si at RV er et promilleparti er imidlertid en like treffende beskrivelse som det kjente eksemplet om mannen som lå med hodet i fryseboksen og beina i steikovnen og som gjennomsnittlig hadde det veldig bra.
- Hvorfor er det å ujamt i landet?
- Fordi RV har jobba i 30 år i noen kommuner, og der kjenner folk RV og RV-representantene. Andre steder har vi aldri vært. Folk som knapt har sett en RVer i sin kommune, og som utelukkende kjenner oss fra noen sløve utspørringsprogrammer og tre-fire minutter i partilederdebatter, kommer ikke strømmende til valgurnene og stemmer RV i stortingsvalget!
- Ble RV klemt mellom regjeringsalternativene?
-Der vi hadde mandatsjanser, - utvilsomt. Vi var i utgangspunktet klar over at det ville bli et krevende valg. Vi visste at mange var klare for å hive Bondevikregjeringa. Den muligheten mange så, var å satse på koalisjonen mellom Ap, SV og Sp. Kanskje var og er ikke folk så entusiastiske for Stoltenberg, men Bondevik var verre. RV ville også hive Bondevik. Vi så samtidig at det var et nokså stort rom til venstre for SV, fordi dette partiet hadde svikta på helt sentrale punkter. Vi ville prøve.
- RV sin politikk hadde overraskende stor støtte? Det var jo spørreundersøkelser, for eksempel på NRK, som handla om saker, og der skåra RV høyt.
- Det viser at politikken vår støttes av langt flere enn dem som stemmer på oss. Vi førte en bra valgkamp. Vi burde ha kjørt mer mot pensjonsreformen. Men vi kom på banen. Og vi ble fryktelig i vinden da det ble klart at vi faktisk hadde en sjanse til å komme inn. Vi fikk en medieoppmerksomhet vi aldri har hatt. Samtidig var entusiasmen stor, valgkampen var en gledelig opplevelse, og den vitaliserte RV som parti. Valget ble naturligvis en nedtur i forhold til meningsmålingene og stemningen før valgdagen.
- Er sperregrensa på 4 prosent satt for høyt?
-Ja. Jeg tror at hvis sperregrensa hadde vært to prosent som i Danmark, ville RV ha vært inne, ikke bare fra 1993 til 1997, men også hele tida etter det.
- Hva må gjøres?
- Vi har fått mange nye medlemmer. Vi må utnytte den organisatoriske framgangen vi har og bygge RV som parti. Det betyr flere aktive lokale lag. Det vil styrke demokratiet. Debattlister er fint og nødvendig, men diskusjon i lagene er viktigere fordi alle kan delta.
- Hva vil den nye regjeringa gjøre overfor kommunene? Bevilge ekstra fem milliarder?
- Det er lite. Det vil ikke engang dekke underskuddet som kommunesektoren har hatt hvert år. Det har vært på 10-15 milliarder, i år er det forventa 9,8 og kan bli større. LO i Oslo krevde 10. Det er også for lite. Men som nødhjelp er det fint.
Jeg har veldig moderate forventninger til regjeringas tiltak for å forbedre kommuneøkonomien. RV blir viktig sentralt og lokalt for å fortelle sannheten om behovene.
- Flere oppgaver står i kø?
- Kampen mot rasismen. FrP sin framgang må analyseres. Pensjonsreformen. Den er et storstilt angrep på folketrygda. Vi vil mobilisere for fullt når den skal konkretiseres i Stortinget.
Vi skal passe på at regjeringa holder løftet om å reversere de skadelige endringene i arbeidsmiljøloven. Vi fikk gjort en del for å fremme sekstimersdagen. Kravet står sentralt i kvinnebevegelsen og har betydelig støtte i fagbevegelsen. Og så er det kampen mot fattigdommen.
- Finnes det en rask måte å gjøre noe med fattigdommen?
- Så avgjort. Øke sosialhjelpssatsene opp på det nivået som Statens institutt for forbruksforskning sier må til for å leve: 6.500 kroner i måneden til livsopphold. Sosialhjelpa må bli statlig finansiert og utbetalt, slik at den ikke blir underminert av dårlig kommuneøkonomi, og slik at man ikke må begynne hele søknadsrulla på nytt om man flytter til en annen kommune.
- Stoltenberg sier at norske soldater i Irak skal hjem.
- Og det er bra. Men Norge skal fortsatt trene irakiske quislingstyrker her i Norge, og fortsatt ha norske soldater i Afghanistan. Det er totalt uakseptabelt at Norge deltar i USAs kriger og okkupasjoner. Dette standpunktet står dessverre RV helt aleine om blant partiene.
- Du tok opp miljøspørsmål i partilederdebatten.
- Miljøpolitikken var helt fraværende i valgkampen. Om fire år, når noen ser på dette årets valgkamp på nytt, ser opptak av debatter og andre valgprogram, så vil de rive seg i håret og spørre: Hvordan gikk det an å føre en valgkamp uten at miljøspørsmålet var helt sentralt? Med økning i klimagassene og med flom på alle kanter? Norsk industripolitikk, den internasjonale politikken, må rydde plass for verdens fattige folk og et ekspansivt Kina. Det blir sagt: - De kan ikke få leve som oss, da går miljøet ad undas. Men det er vi som ikke kan fortsette å leve som oss!