Stoltenberg har varsla Bush om at norske offiserer skal trekkes ut av Irak. Det er bra, men slett ikke nok. For Norge vil fortsette med okkupasjonsstøtte etter dette også.
Åslaug Haga og Jens Stoltenberg har tidligere ymta frampå om at en må skille mellom de seks offiserene som har oppdrag tilknytta koalisjonsstyrkene og de sju som driver opplæring av folk i den irakiske hæren og i politiet. De mente den siste gruppa hadde et klart folkerettslig grunnlag for å være der. Den var nemlig ikke underlagt koalisjonskommandoen, men sorterte under Nato-kontingenten.
Men i forhold til folkeretten er det ingen vesentlig forskjell på de seks og de sju. FN har jo i etterhand godkjent både koalisjonsstyrkene og opplæringsoffiserene, og den USA-innsatte regjeringa anses som legitime representanter for landet.
Når noen skiller ut Nato-aktiviteten som mer stuereint, så er det andre ting enn respekten for folkeretten som ligger bak. Både AP og SP vil være solide Nato-støtter og argumenterer med at Norge må følge opp sine forpliktelser. USA veit også at Nato-båndet er et ekstra redskap for å bremse faneflukten fra krigstoktene. Derfor fikk de i juni i fjor Nato til å overta opplæringa av medløperne. Planen er å trappe opp Nato sitt ansvar i Irak. BBC News meldte 14. september at alliansen i oktober skal åpne et nytt militærakademi på en tidligere militærbase i utkanten av Bagdad. Der skal tusen offiserer uteksamineres hvert år.
Når det nå ser ut som om AP og Stoltenberg går med på at også de sju instruktørene skal ut, skyldes det nok at opinionen i Norge er sterkt for at norske militære skal helt ut av Irak. Men slaget er ikke vunnet før de sju er ute, og vi må være årvåkne helt til de er hjemme. Det må f.eks ikke godtas at de flyttes til en opplæringsleir i Kuwait, der bl.a Tyskland gir sitt okkupasjonsbidrag
Merk også at regjeringa har tenkt å fortsette opplæringa av irakiske medløpere i Norge. I praksis kan det derfor lett bli en forsterka norsk innsats. I tillegg veit vi at UD er med og forbereder et inntog av norske bedrifter for økonomisk kolonisering av Irak. Og vi veit lite om den materielle militære støtta Norge gir til okkupasjonsstyrkene.
Samtidig ser vi at situasjonen for folk i Irak blir verre, mens USA driver med brent jords taktikk i Eufrat-dalen og prøver å tvinge gjennom et grunnlovsutkast som setter folkegrupper ytterligere opp mot hverandre. President Talabani ba for øvrig nylig om at det ikke måtte lages en konkret tilbaketrekkingsplan; han veit at hans posisjon er avhengig av fortsatt okkupasjon.
Det viktigste vi kan bidra med fra vår posisjon, er å vinne opinionen for at all støtte til USA og quislingregimet må opphøre og for at det er legitimt av irakerne å slåss mot okkupasjonen. Norge bør være klar til å ta i mot et representasjonskontor for motstandsbevegelsen, så snart den nasjonale fronten, som Beirut-møtet i sommer la kimen til, måtte ønske det.
Den nye Ap-SV-Sp-regjeringa sier den vil trekke de norske soldatene ut av Irak. Fortsatt er det uvisst om de skal gjøre tjeneste utenfor Iraks grenser. Sikkert er det at Norge fortsatt skal trene irakiske quislingstyrker i Norge.Si nei til all norsk krigsdeltakelse! Støtt motstandskampen i Irak!
Komiteen for et fritt Irak, boks 211 Sentrum, 0103 Oslo - www.frittirak.no