EU angriper pensjonene

Til innholdslista for akp.no nr 2, 2005 ||| Til AKP si heimeside


Angrepene på folketrygda og ønsket om å innføre et forsikringssystem, er en EU-bestemt politikk. EUs pådrivere er storkapitalen i Europa.

Lisboa-strategien, som ble vedtatt i 2000, sier at EU skal bli verdens mest konkurransedyktige og kunnskapsbaserte økonomi i 2010. Sammenlikninga er mest med USA.

For å få dette til, er det nødvendig å redusere de offentlige utgiftene. Ministerrådet har fulgt opp med konkrete mål blant annet for pensjonsområdet.

Mektige rådgivere

Det europeiske rundebord av industriherrer (ERT) legger føringer for EUs politikk. De anbefaler økt vekt på tjenestepensjoner til erstatning for deler av de offentlige pensjonene. Dette vil utvide markedet for forsikringsselskapene og gjøre pensjonsnivået enda mer avhengig av at folk har jobb. De som står helt eller delvis utenfor arbeidsmarkedet, flertall kvinner, blir taperne.

Pensjonsfond utennasjonal kontroll

Det er vedtatt et EU-direktiv som sikrer at tilbyderne av tjenestepensjon skal kunne drive virksomhet over landegrensene, og at arbeidstakere skal kunne velge mellom tilbud fra fondsmeklere over hele EU. Direktivet forbyr også nasjonale begrensninger i hvordan slike pensjonsfond skal kunne investere. For at et indre marked for tjenestepensjoner skal fungere, arbeides det også med harmonisering av skattereglene for tjenestepensjon, på tross av at skattepolitikk formelt er et nasjonalt anliggende.


ERT

ERT, European Roundtable of Industrialists, er et forum for 45 industriledere, som møtes jevnlig. Målet er å "fremme konkurransen og veksten i europeisk økonomi". Dette er ei sterk lobbygruppe overfor EU. ERT er en pådriver for privatisering av offentlig sektor.

Norge har plass ved de mektiges bord med Eivind Reiten fra Norsk Hydro. Andre selskaper er Carlsberg, Renault, France Telecom, Nokia, Thyssenkrupp, Siemens, Deutsche Telekom, Unilever, Heineken, Volvo, Nestle, British Airways, BP. Hele lista: http://www.ert.be