Mange kjenner til Kellogg's Corn Flakes. Men det er ukjent for de fleste at Kelloggs-fabrikken i Michigan, USA innførte sekstimersdag i 1930. I følge intervjuer med arbeiderne ble det en umiddelbar suksess, og de ansatte kjempa for å beholde sekstimersdagen helt fram til 1985, da det tok slutt. Det er skrevet ei bok om dette. Den handler om linjekamp kapitalister i mellom under depresjonen, om arbeidernes kamp om retten til et verdig liv også utafor fabrikken, om hvordan fabrikkeierne til slutt lyktes i å splitte seks- og åttetimersdagstilhengere. Her er mye å lære!
Samordningsgruppa for sekstimersdagen har tatt på seg å utgi boka på norsk med støtte fra fagbevegelsen. Etter planen kommer boka til høstens Kvinner på tvers-konferanse i september.
Boka heter Kellogg's Six-Hour Day, og er skrevet av Benjamin Kline Hunnicutt.
Stortinget har vedtatt å stille norske soldater til rådighet for EU-hæren. Men vedtaket mangler støtte i det norske folket, viser en undersøkelse som Visendi har laget for Dagsavisen. 56 prosent av befolkningen er mot norsk deltakelse, mens 34 prosent er for. Den mannlige delen av befolkninga er delt på midten i sitt syn, mens 65 prosent av kvinnene sier nei.
21. desember 2004 ble fire maoister stilt for retten for å ha delt ut løpesedler som fordømte gjeninnføringa av kapitalismen i Kina, og tok til orde for sosialisme. To av de anklagete ble funnet skyldige i "bakvaskelser", og fikk tre års fengselsstraff. Dette har ført til mange protester fra venstregrupper i Kina.
Kina er verdens mest folkerike land. Fortsatt lever folk som kjempa for revolusjonen og bygde opp sosialismen. Kapitalismen har full frislepp i Kina. Forskjellen mellom rik og fattig vokser nå enormt igjen. Sjølsagt er det klassekamp. Det som skjer i Kina, vil ha avgjørende betydning for den økonomiske og politiske situasjonen i hele verden.
Her i Vesten hører vi lite. Se hjemmesida til www.chinastudygroup.org, et nettsted for noe av opposisjonen i Kina.
Tidsskriftet Monthly Review gav ut et dobbeltnummer ifjor om "China and Socialism - market reforms and class struggle". AKPs tidsskrift Røde Fane oversetter det og gir det ut som ekstranummer i juni.