akp.no har intervjua en travel Terje Skog, talsperson for heismontørenes streik.
akp.no: Fem måneders streik for kravet om at arbeidskjøperne skal samarbeide med dere om å sikre norske lønns- og arbeidsvilkår i Norge har endt med tvungen lønnsnemnd, slik arbeidskjøperne ønska. Vi må vel regne med at lønnsnemndas flertall vil støtte arbeidskjøperne og hindre en slik bestemmelse i overenskomsten. Var streiken forgjeves?
Terje: Nei! For det første har vi satt fokus på et viktig samfunnsproblem. For det andre har vi avkledd NHO og fått vist at de til de grader er opptatt av å rive ned velferdsstaten. Dessuten, i og med at vi har fått satt fokus på denne kampen vil det påvirke andre til å ta opp hansken i neste omgang. Dette gjelder både generelt og konkret ved neste tariffoppgjør. Vi for vår del er ikke ferdige med kampen, den fortsetter.
akp.no: Mest sannsynlig vil Arbeiderpartiet stemme for tvungen lønnsnemnd på Stortinget. Hvorfor gjør de dette, når LO-ledelsen sier at de er mot?
Terje: Fordi de er så systemlojale at de må te seg slik. Når de sjøl tyr til voldgift når de er i regjeringsposisjon, da forventer de den samme støtten fra opposisjonen. Dette opplegget er et uttrykk for en ikke uttalt enighet mellom de store partiene. Det er dessuten uttrykk for et politisk standpunkt.
akp.no: Vet du hva SV og Senterpartiet vil stemme?
Terje: Nei, men jeg forventer at de er bedre enn Arbeiderpartiet.
akp.no: Vil dere foreslå overfor El&it-forbundet at stortingsvedtaket forfølges rettslig eller klages inn for Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO)?
Terje: Det har vi ikke bestemt ennå.
akp.no: Hva vil dere gjøre videre for å kjempe fram denne bestemmelsen?
Terje: Som sagt har vi ikke avslutta kampen. Nå blir det en annen arena kampen vil fortsette på - den lokale. Vi forventer at bedriftene vil inngå viljeserklæringer lokalt som forhåpentligvis vil ende med en bransjeavtale etter hvert.
akp.no: Det er ikke bare dere som har kjempa for norske lønns- og arbeidsvilkår i Norge. OFS har gjennomført Nordsjøens lengste streik og blitt møtt med tvungen lønnsnemnd. På petroleumsanleggene har fagbevegelsen reist krav om allmenngjøring av tariffavtalene for å hindre lønnsdumping, og i Harstad kjemper arbeiderne på det tidligere Mathiassen Mek for arbeidsplassene sine mot lønnsdumping. Hva mener du må være viktige initiativer som må tas i nær framtid?
Terje: Det må komme krav om allmenngjøring flere steder, der dette er et aktuelt middel. LO-kongressen må stille krav til partiene om tiltak for å hindre sosial dumping. Det er i gang en bevegelse for å protestere mot ødelegginga av folketrygda og forsvare arbeidsmiljøloven. I denne må også kampen mot sosial dumping inkluderes, da alle tre sakene hører sammen.
akp.no: Det er ikke lenge til hovedtariffoppgjøret i 2006?
Terje: Framover må vi få til en ny tariffbevegelse om tiltak mot sosial dumping. Denne bevegelsen må utkrystallisere seg i konkrete krav i tariffoppgjøret.