Oslos største NEI-parti!

Intervju med Liv Gulbrandsen og Erling Folkvord

Til innholdslista for akp.no nr 1, 2005 ||| Til AKP si heimeside


22. november gikk det et demonstrasjonstog i Oslo mot å kutte i drifta av ungdomsklubber, barnehager og eldresentre. Hovedkravet toget var vedtatt av LO Oslo: 10 milliarder mer til kommunene NÅ! Hvem fulgte opp i Stortinget? Akp.no spør Erling Folkvord og Liv Gulbrandsen som står på første- og andreplass på stortingslista til RV.

Erling: Ingen. Ikke Kristin Halvorsen fra SV, ikke Marit Arnstad fra Sp. Heller ikke de to tidligere lederne av LO i Oslo, Marit Nybakk og Bjørgulv Froyn fra AP. Fagbevegelsen har ingen representanter på Stortinget i dag. RV vil inn og være det. Få fagbevegelsens krav opp til avstemning.

USAs krig

akp.no: Hvem representerer antikrigsbevegelsen?

Liv: Ikke ett parti på Stortinget går inn for å trekke Norges støtte til USAs krig i Irak. De fleste i Norge mener at vi skal holde oss unna. De er virkelig underrepresentert ...

akp.no: Men en eller to representanter fra RV endrer vel ikke Stortinget?

Liv: Nei, det gjør de ikke. RV vil bli stemt ned i det meste. Men på den andre sida: Det har vært trist for antikrigsbevegelsen, slik det har vært til nå på Stortinget. For eksempel sa jo den utvida utenrikskomiteen enstemmig ja til at det norske militæret skulle trene irakiske offiserer i Norge. SV, SP, hele pakka. RV hadde aldri i livet vært enig, og saka hadde straks blitt offentlig.

Lukka rom

Erling: Dette viser hvor tilfeldig det er hva som kommer fram i lyset. Det var på et diskusjonsmøte der representanter fra både SV og Sp la ut om hvor veldig mye de var mot USAs okkupasjon av Irak og mot norsk deltakelse. Da ble Lars Riise fra KrF provosert over dobbeltmoralen, og sa ifra hva SV og Sp hadde stemt for i den utvida utenrikskomiteen. Det var slik mediene fikk vite det. På Stortinget opererer de i lukka rom.

Liv: Hallgeir Langeland fra SV sa da i mediene at han hadde hatt en "dårlig magefølelse". Jeg kan forsikre alle om at RV ikke lar det bli med magefølelsen ...

Press fra fagbevegelsen

Erling: Også i pensjonskampen står fagforeningsfolk uten representanter på Stortinget. Hvis deres krav blir representert på Stortinget, og det samtidig er et veldig press utafor stortingssalen, - kan det skje noe positivt.

Nei til EU

akp.no: Hvilket parti er det største Nei-til-EU-partiet i Oslo?

Erling og Liv: Det er RV!

akp.no: SV er fortsatt et nei-parti.

Erling: Hvis du stemmer SV, kan dessverre din nei-stemme forvandle seg til en ja-stemme etter valget. SVs ledelse har vedtatt at hvis ei rådgivende folkeavstemning ender med 50,1 prosent ja, vil SV stemme for EU-medlemskap i Stortinget. Til sammenligning sier Grunnloven at det kreves 2/3 eller 3/5 flertall i Stortinget for å avgi suverenitet på et saklig avgrensa område.

Liv: Senterpartiet mener at grunnloven skal gjelde, det er bra. Men SP er for EØS-avtalen. Det er ikke RV. Og RV er et større parti enn Sp i Oslo. Så skal du stemme mot EU og mot EØS, så er det RV som er nei-partiet!

Erling: Vi vil også bruke talerstolen på Stortinget til å argumentere for at kapitalismen er et dårlig løsning hvis en ser flertallets behov som det viktigste. Det trengs trengs en sosialistisk revolusjon hvis folket i Norge skal få styre sin egen framtid.

Inviter!

akp.no: Hva skal dere gjøre nå?

Liv: Vi tilbyr oss sjøl. Erling Folkvord er erfaren og entusiastisk. Jeg er Nord-Europas tøffeste alenemor, og Hind Dhakil, nummer tre på lista, er en modig skoleelev som vet hva krig og solidaritet er. Vi vil gjerne komme til folk og snakke med dem. Inviter oss! Gjerne hjem til stua di. RV representerer et bra dugnadsarbeid. Vår styrke er samarbeidet med lokale grasrotorganisasjoner, kulturarbeidere, fagforeningsfolk, fattigfolk. Det er sånne vi liker best!


RV-stemmer i Oslo
  • Stortingsvalget 2001: 18.574 stemmer
  • Kommunevalget 2003: 8.075 stemmer
  • Slengstemmer til Erling og Liv i 2003: 3.500 stemmer
  • For å komme inn trengs 11-12.000 stemmer