- For å påvirke utviklingas store trekk

Intervju med Geir Atle Gussiås (30), fisker,
leder av Møre og Romsdal AKP og nyvalgt sentralstyremedlem i AKP

Til innholdslista for akp.no nr 6, 2004 ||| Til AKP si heimeside


- Du var travel i fjor sommer da Ariel Sharon kom til Molde?

- Ja, jeg hørte på BBC at han kanskje kom, og ringte en kamerat øyeblikkelig: Vi må gjøre noe! Så begynte ballen å rulle. Flere organisasjoner ble med på protesten mot besøket. I Molde gikk over 1.000 i tog. Gatas Parlament opptrådte på Rådhusplassen til stormende jubel. Flere jazzband spilte gratis. Dette var jo under Moldefestivalen. Rundt omkring stod 7-800 tungt væpna politifolk i svart, det var skremmende. Sharon viste seg ikke, han ble nok geleidet langt unna befolkninga.

- Erfaringer?

- Det var artig å kunne organisere og få folk til å dra sammen. Men alt gikk så fort, jeg har lært mer om hvordan jeg kan forholde meg til mediene - til neste gang.

Nei til EU

- Neste gang? Hva driver AKP med i Møre og Romsdal?

- Vi skal prioritere opp arbeidet i Nei til EU. Vi vil få flere med på å kreve at de norske soldatene skal hentes hjem fra Irak og Afghanistan, og vi vil drive solidaritetsarbeid for Palestina. Sjøl må jeg i tillegg gå en del på tur.

- Javel, hvorfor det?

- Fordi jeg ble utsatt for en svært alvorlig arbeidsulykke for fire år sida. Ombord på tråleren jeg jobba på ble jeg truffet da en stram vaier røyk. Jeg er redd for å bli 100 prosent arbeidsufør, har mista halve inntekta, og holder stadig på med erstatningssak…

Sosialisme ikke en selvfølge

- Hva tenker du om framtida?

- Jeg tenker mest på hvordan det kommer til å gå med samfunnet. Jeg tilhører ikke superoptimistene. Det er mange tegn på at verdensøkonomien går dårlig. Det kan komme kriser og stor arbeidsløshet, også her. Borgerskapet ødelegger trygdesystemet og arbeidervernet, dette er kanskje bare en begynnelse. Det kan komme protester og opprør, også i Norge. Hva vil skje da? Det avhenger av situasjonen. Det kan bli bedre eller verre. Sosialisme og kommunisme er en mulighet, men ikke en selvfølge.

- Alternativet?

- Det er alternativet jeg synes er skremmende. Jeg ser for meg en kapitalistklasse som klamrer seg til makta, truende, overvåkende og fryktskapende, med fascistiske trekk. Jeg er redd for det. Blir det sterke folkelige bevegelser som krever slutt på at kapitalens behov forsatt skal avgjøre hvordan vi skal leve, er det om å gjøre at revolusjonære er på plass med forslag og initiativer som kan tilskynde bevegelsen i sosialistisk retning.

- Derfor organiserer du?

- Ja. Jeg oppfordrer revolusjonære om å melde seg inn i AKP. Vi øker medlemstallet i Møre og Romsdal nå. Det bør være lokale AKP-lag i de fleste byer og tettsteder i fylket. For å kunne ta initiativer i daglig klassekamp og i solidaritetsarbeid. Men også for å forsøke å påvirke utviklingas store trekk.