'Patriotisk seminar' stoppa
- norske fascister avkledd igjen

av Brage Aronsen

Til innholdslista for akp.no nr 5, 2004 ||| Til AKP si heimeside


Fascistene prøver å styrke seg ved å lage dekkorganisasjoner som skal framtre som demokratiske og patriotiske. Heldigvis har vi årvåkne antifascister som mobiliserer mot dem og avslører dem.

Tidsskriftet Nation & Kultur forsøkte å avholde "et patriotisk seminar" på Hotell Terminus i Oslo søndag 25. april, men blei stoppa av aksjonerende antifascister som krevde at hotellet skulle kaste ut fascistene. Da møtets politiske karakter blei kjent for hotell-ledelsen, valgte de å si opp sin kontrakt med fascistene og kontakte politiet, som i neste omgang eskorterte møtedeltakerne vekk. I etterkant av møtet har tidsskriftet, ved redaktøren Tord Foorabally Morsund varslet injuriesøksmål mot NRK og andre medier fordi møtedeltakerne ble omtalt som nazister.

TV2 har allerede dementert deler av sitt nyhetsinnslag. Nation & Kultur hevder de vil samle innvandringskritiske krefter til åpen og fri debatt. Men bak den nyeste karnevalsmaska finner vi velkjente fjes. Kretsen rundt bladet er ingen andre enn gamle ringrever i det norske fascistiske landsskapet. Redaktør Morsund er tidligere redaksjonssekretær i nazibladet FrittForum/NorskBlad som ble drevet av den prominente nazisten Michael Knudsen, som gjennom bladet tjente store penger på å selge nazieffekter og nazimusikk til skinheads over hele Europa. En av deltakerne på møtet på Hotell Terminus, Jon Christian Gulbransen, er blant de mest kjente nazistene i Oslo. Han huskes blant annet for å være sentral under nazistenes demonstrasjon til støtte for apartheidregimet foran den sør-afrikanske ambassaden i Oslo for noen år sia. En siste person som utmerker seg, er Erik Gjems-Onstad, som på grunn av sin fortid som motstandsmann under krigen tjener som alibi for de norske fascistene. Gjems-Onstad er advokat og har mange ganger forsvart de norske nazistene i retten. Han har også villig vekk holdt foredrag for det gamle Boot Boys-miljøet og er kjent som en varm tilhenger av det tidligere apartheidregimet i Sør-Afrika.