"Diskriminering av Nato-soldater"

Til innholdslista for akp.no nr 5, 2004 ||| Til AKP si heimeside


Norske og belgiske soldater ankommer Litauen, til byen Siauliai. De hundre soldatene er en del av et team som skal sørge for fire belgiske F16-fly som patruljerer over Litauen, Latvia og Estland.

Da kommer også prostituerte. Politisjefen i byen rykker ut i avisene. Er det fordi han vil be Nato-soldatene om å ikke misbruke kvinner og jenter? (Uten menn som etterspør, blir det naturligvis ingen prostituerte heller.) Vil han be dem om å ikke øke prostitusjonen i landet? Mener han at det er nok av menn som utnytter fattige kvinners og jenters elendighet?

Feil, feil og atter feil. Politisjef (Police Commissioner General) Vytautas Grigaravicius har gått til pressa for å slå et slag for Nato-sol-datene! De blir nemlig diskriminert - av de prostituerte!

Han sier: "De prostituerte hever prisene for de vestlige troppene, som kommer fra Belgia og Norge. Prostituerte tar 35 dollar i timen av menn fra Litauen, mens de krever 125 dollar av Nato-troppene. Politisjefen mener at dette er et opplagt tilfelle av diskriminering."

Det norske forsvaret melder at det har sendt ti mann. Det norske utstyret skal være med på å overvåke luftrommet over Baltikum. Norske soldater har ikke lov til å kjøpe prostituerte. Men det er uvanlig i Nato.

Politisjefens utspill overfor pressa er referert i hundrevis av medier i mange land. Avisa The Economist Times har denne overskrifta: "Sex-arbeidere utbytter Nato-tropper." Slik kan det altså sies. Ikke bare skal menn ha rett til å kjøpe jenters og kvinners kropp for å tilfredsstille seg sjøl i dem, men det burde være billigsalg også. Hvis ikke, utnytter kvinnene de stakkars mennene. En slik oppfatning er alminnelig. Journalister velger den samme vinklinga. Så vi får nok lese flere artikler med meningene til den brave og indignerte politisjefen. Menns rett til å misbruke kvinner og jenter går foran det meste.