Hent soldatene hjem
- støtt motstandskampen!

av Jorun Gulbrandsen, leder av AKP

Til innholdslista for akp.no nr 4, 2004 ||| Til AKP si heimeside


AKP støtter motstandskampen som utvikler seg i Irak.

Under Vietnamkrigen hørte vi en svensk sang om Lilla fröken An. Det var ei ung jente som klarte å vinne over Stora Johnny fra USA. Han kom med bombefly, sprøyta gift over mennesker, skog og eng og drepte uskyldige. Lilla fröken An hadde sandaler, skjorte og bukse og en stråhatt. Men hun tok knekken på Stora Johnny. Lilla fröken An gravde ei grop i bakken. I bunnen satte hun spisse stokker. Greiner og løv dekka åpninga. Så når Stora Johnny kom trampende, havna han i bjørnegrava. Synd for ham, for kona og barnet hans. Bra for menneskene i landsbyen.

Under enhver okkupasjon er det mange som Lilla fröken An. Utallige er fortellingene om rettferdig motstandskamp i Norge da vi var okkupert. Det er derfor merkelig at det nå er så vanskelig for mange å forstå at folket i Irak kjemper en tilsvarende rettferdig kamp! Mange som var mot krigen før den starta, har tatt USAs okkupasjon til etterretning, som om det var det beste tross alt.

Etter som den irakiske motstanden øker, synes likevel mange det blir vanskelig fortsatt å støtte okkupasjonen. Men hva skjer da? Kommer det krav om at all okkupasjon må ta slutt? Nei, det kommer krav om en annen okkupasjon, støtta av FN. USA ønsker naturligvis også det. De har gått på trynet og trenger hjelp til å fortsette okkupasjonen under en annen hatt. De ønsker å ha 100.000 soldater i Irak også etter sommeren, men da med FN som garantist og med soldater fra enda flere land. Slik håper USA at okkupasjonen skal bli mer akseptabel i verdens øyne.

Bak kravet om at FN må inn, ligger i mange tilfeller ei forestilling om at irakerne er usiviliserte barbarer som ikke kan ordne opp i sitt eget land. Muslimer blir sett på med mistenksomhet i utgangspunktet. Det trengs hjelp fra "demokratiene" for å sikre ro, orden og framgang. Det ligger rasisme i dette. Må det virkelig stå fremmede soldater fra imperialistlanda på gatehjørnene?

Nei, fremmede soldater er ikke løsninga, men problemet, uansett hva slags hjelm de har på seg. Irak er okkupert. Dette må opphøre, før en gjenoppbyggingsfase kan starte. Det irakiske folket må gis samme rett som det norske hadde i 1940, nemlig retten til å kaste ut okkupantene og bestemme i eget land.

Vi tror bestemt at det bare er en seier i denne kampen som kan stanse lidelsene, myrderiene og ydmykelsen til det irakiske folket. AKP støtter motstandskampen som utvikler seg i Irak. Noen av motstandsfolka gjør ting vi er uenige i. Folk med andre motiver blander seg inn. Det må likevel ikke føre til at retten til motstandskamp trekkes i tvil.

Lilla fröken An lot Stora Johnny bli spidda på grusomt vis. Og ingen visste hva som ville komme etterpå. Men var ikke den motstandskampen hun deltok i, rettferdig? Hadde hun ikke retten på sin side?