Nazister kjeppjaga fra Jessheim

av Brage Aronsen

Til innholdslista for akp.no nr 3, 2004 ||| Til AKP si heimeside


6. mars arrangerte Romerike Antirasistisk Ungdom sammen med Romerike Folkehøgskole en demonstrasjon mot rasistisk vold på Jessheim. De unge antirasistene fikk ikke gå i fred, for en håndfull nazister hadde også funnet veien til Ullensaker rådhus. Vi tok en prat med en av de unge aktivistene etter at nazistene var blitt jaget fra stedet.

Bakgrunnen for demonstrasjonen var at to elever fra Romerike Folkehøgskole noen helger i forveien hadde fått kraftig juling av nazister. Den ene av dem var mørk i huden.

- Dette er bare et av flere tilfeller av rasistisk vold på Jessheim, forteller Mari (18) fra Romerike Antirasistisk Ungdom. Nazistene har på en måte fått innpass på Jessheim. Folk er likegyldige overfor dem eller tør ikke å reagere, og politikere og politi nekter for at kommunen har noe naziproblem.

Et av kravene for demonstrasjonen var nettopp at de lokale myndighetene skulle anerkjenne problemet og reagere mot nazistene.

- Vi har vært i kontakt med ordfører Harald Espelund fra FrP. Han sier at det ikke eksisterer noe nazimiljø på Jessheim og i hvert fall ikke et stort et. Han sier også at lensmannen bekrefter at det ikke er noen oppblomstring i nazimiljøet.

Nå har imidlertid ungdommen tatt saka i egne hender. De har i lengre tid samla underskrifter for å tvinge kommunen til å ta opp problemet. Ingen av ungdommene tror at nazimiljøet kan ties i hjel.

- Det er viktig å få med politikerne på laget. Mange tror at dette er noe ungdom finner på for spenningas skyld, men den siste tidas episoder viser at vi virkelig har et problem. Hvis vi får politiker-ne til å anerkjenne problemet, vil kanskje flere reagere, sier Mari, som understreker at for å få bukt med problemet må man mobilisere alminnelige folk til å vise at nazister er uønska på Romerike.

Under demonstrasjonen på Jessheim fikk de få nazistene som møtte opp erfare at det ikke er rom for rasisme på Romerike. Kort tid etter at de dukka opp i demonstrasjonen ble de tvunget vekk med makt, og politiet ba dem kort tid etter om å forlate stedet. Kommunen har i etterkant signalisert at de skal ta opp naziproblemet på et møte 29. mars.

- Det nytter å kjempe, smiler Mari.

Mari fra Romerike Antirasistisk Ungdom

Mari fra Romerike Antirasistisk Ungdom
Foto: akp.no