Generalstreik 8. mars

Til innholdslista for akp.no nr 3, 2004 ||| Til AKP si heimeside


I Klassekampen har noen unge kvinner, bl.a Hilde Charlotte Solheim og Helle Vaagland, klaget høylytt over at det er kjedelig å gå i tog 8. mars.

Deres problemer med kjedsomheten er blitt en riktig langvarig og interessant sak for den revolusjonære avisa. Vi veit ikke om det er like kjedelig for dem å gå i tog mot Irakkrigen, mot rasisme eller å gå i førstemaitog. Vi går i tog med glede, bortsett fra når det regner og blåser veldig mye, for da fryser vi, men vi synes også at det er mye mer som er gøy. Ja, hvorfor nøye seg med tog? Hvorfor ikke ta kampen fullt ut? Med BBC som kilde, kan vi fortelle at på tross av forbud fra kongen, var det generalstreik i Nepal 8. mars. Det fortelles at en maoistledet kvinneorganisasjon tok initiativet, og at de fleste forretninger, kontorer, skoler og markeder i hovedstaden var stengt.

Vi regner med at en skikkelig generalstreik på kvinnearbeidsplassene er ualminnelig nok til å bli godtatt som aksjonsform. Vi er ikke helt sikre, forresten. Streik er jo en gammel og velbrukt kampform i arbeiderklassen, akkurat som demonstrasjonstog. Damene mener nemlig at det er "ekskluderende og destruktivt å tviholde på gammeldagse uttrykksformer" og at åttendemarstoget bør få "aktiv dødshjelp". Det var budskapet 8. mars.

Vi for vår del holder en knapp på vinnerlaget, - alle de unge jentene som i år deltok i aktiv fødselshjelp på 8. mars. Togene var nemlig større enn på lenge. Og vi holder den andre knappen på de kvinnene som tør å stenge alt.


8. mars i Ramallah

Åttendemarstoget hadde både mannlige og kvinnelige deltakere. De fleste var kvinner, både unge og gamle. En parole sa "Vi vil være frie kvinner i et fritt land". "Riv muren" var en annen.

Hun som forteller dette er Christiane Kolberg, leder for Palestinakomiteen i Tromsø. Hun gikk i toget i Ramallah.

- Demonstrasjonen gikk fra sentrum og til palestinernes president Yassir Arafats bolig. Der ble toget hilst av Arafat som holdt en tale. Der kunngjorde han at 8. mars fra nå skal være fridag!

I Norge har 1. mai vært fridag siden 1947. Kampen for det var begrunna i at alle arbeidere skulle ha mulighet til å lage og delta i ulike arrangementer fra morgen til kveld. Når skal Norge følge Yassir Arafats gode eksempel med 8. mars?