Seier over demonen

Til innholdslista for akp.no 2003 ||| Til AKP si heimeside


17. oktober i år hadde Norge besøk av Pramita Mallick, en internasjonalt kjent sanger fra India. Pramita (bildet til venstre) har også tidligere besøkt Norge. Da holdt hun konserter bl.a. sammen med Jon Balke og Karin Krogh. Denne gangen var hun invitert av «Internasjonalt senter for kultur, litteratur og utgivelser» som arrangerte en indisk, bangladeshisk og norsk kulturkveld.

At hennes vakre sanger vakte begeistring i salen, er bare forbokstaven. Mange sang med. Hun akkompagnerte seg sjøl med harmonium, et orgelliknende instrument, og fikk følge av Silal og Mihir Sen på tabla. Tabla er trommer som spilles med håndflatene og fingrene.

Også lokale krefter opptrådte med til sammen en times program. Blant annet Suravi Barua (bildet til høyre) som sang sanger fra Bengal og spilte harmonium.

Pramita Mallick Suravi Barua

Nirmal Brahmachari (bildet under) er initiativtaker og leder av Internasjonalt senter.

- Hva er målet deres?

- Vi skal utgi bøker, lage kulturkvelder, aktiviteter for barn, og etter hvert et litterært magasin. Våre aktiviteter er en del av kampen mot rasisme. Mennesker fra den tredje verden er diskriminert i Norge. Det handler ikke bare om bolig, arbeid og hudfarge, men også om kultur. Innvandrere har få muligheter til å utvikle og opprettholde kulturen fra hjemlandet sitt, sjøl om den er rik og sjøl om de savner den. Vi lærer av hverandres kulturer når vi blir kjent med dem. Vår kultur blir aldri vist på barne-tv eller andre programmer. Fjernsynet viser barn i fattige land som barnearbeidere, men ikke hvordan de leker, hva de synger og forteller.

Nirmal Brahmachari

Barnebøker

- Apropos barn, du har laget barnebøker. Hva handler denne om? Den har tegning av en stor okse på forsida.

- Det er om de ti oksene som jobber for regjeringa. En er flink til å drepe folk, en smører ministre, en masserer dem, en drikker og røyker, en vil bare spille tromme. De er ikke snille. Så barn, ikke hør på dem, da blir du bare gal.

Bokomslag

Nirmal ler fornøyd. akp.no sin utsendte lurer på om barna oppfordres til å spise oksene.

- Ha ha, de spiser ikke okser i India, vel!

Ei barnebok handler om en gutt i en storm på havet. Så oppdager han sjokoladeland. Alt er av sjokolade. Menneskene der er snille og hyggelige, men de er forbausa over at gutten spiser av gater og hus. Det blir hull både her og der. Så kommer en demon som vil ødelegge alt og lager krig og krise. Folket i sjokoladeland erklærer krig mot demonen, gutten hjelper til og de vinner. En deilig drøm. Sjokolade og seier.

Internasjonalt senter

- Internasjonalt senter skal utgi bøker skrevet av innvandrere som norske forlag ikke vil gi ut. Forfattere og diktere er velkomne til å ta kontakt.

- Du skriver dikt, fortellinger og musikk, og vi har hørt deg synge veldig bra. Hvor har du det fra?

- Jeg kommer fra en familie som synger og danser. Spesielt min mor. Far leste klassisk litteratur. Min mors søster var med i den første indiske dansegruppa som besøkte Sovjet i 1959. Hennes datter danser også.

Den revolusjonære Nirmal Brahmachari har utgitt to diktbøker i Norge: Gnister i snø og Dikt mot krig. Han har store planer. Men det skorter på penger. Har du lyst til å gi bidrag, kontakt ham via adressen nedenfor.


Fakta: ICFCLAP

International Centre for Culture, Literature and Publication, Dronningens gate 23, 0154 Oslo

"Målet er at utvikle internasjonalisme - brorskap og søsterskap over hele verden uten diskriminering, ved å fjerne eller minske nasjonale fordommer og hindringer."