Dikt mot krig

Bokomtale ved Arnljot Ask

Til innholdslista for akp.no 2003 ||| Til AKP si heimeside


Det nystifta Internasjonalt forlag har gitt ut ei ny bok av Nirmal Brahmachari. Den heter Dikt mot krig/Poems against War. Hvert dikt står på engelsk og norsk. Nirmals morsmål er bengali.

Hvem er Nirmal Brahmachari? Han har bodd i Norge i snart 30 år, men kommer fra Calcutta i India. Han ble aktiv i den revolusjonære bevegelsen som 18-åring. Rundt 1970 oppstod det en bevegelse av fattige bønder som ble kalt naxalittene etter opprøret i Naxalbari i 1967. Kravet var jord, demokrati og sosialisme.

Nirmal Brahmachari slutta seg til bondebevegelsen, som ble utsatt for blodig undertrykking. Mange revolusjonære og andre opprørere ble drept eller fengslet. Nirmal satt i fengsel i til sammen tre år mellom 1965 og 1972. Han har utgitt flere bøker.

I forordet til Dikt mot krig, skriver han bl.a.:

- Først og fremst vil jeg si at mine dikt er enkle og klare, lette å forstå. For de fleste etablerte forlagshus er dette ikke en kvalitet, snarere en svakhet. Enkelthet er en kunst, vanskelig å mestre. Men for noen er det "for enkelt", og kan derfor ikke anses som moderne poesi! Jeg synes synd på dem! Poesi skal røre ved hjertet, jeg er enig i det. Men det må være noe mer enn det. Poesien må røre ved hjernen din også. Det er ikke mulig å forstå den fullt ut uten å bruke hjernen. Poesien skal snakke til både hjernen og hjertet, man skal ikke stå på bare ett bein.

Moderne norsk litteratur trenger revolusjonær litterær tradisjon og erfaringer. Faktum er at det finnes altfor lite av det i jungelen av litteratur. Mange poeter og forfattere har vandret rundt i en jungel av vanskelige ord, illusorisk tenking eller dagdrømmer som er vanskelig å forstå, selv for andre diktere, men som blir lovprist av det etablerte. […]

De som vil forsøke å forstå mine dikt innenfor den bestående norske litterære tradisjon, vil kanskje bli skuffet. En bør lese diktene i en tredje verden og revolusjonær tradisjon. En tradisjon som er svært verdifull, men lite populær i den vestlige verden. Amerikansk, engelsk og australsk imperialisme er svært farlig og skadelig i verden i dag. Det er nødvendig å slåss dristig mot den, også litterært. Vi må slåss mot deres fryktelige verdensomspennende terrorlovgiving, krig, invasjon og okkupasjon. De vil bli terrorisert av folkets armé og av massemobilisering. Jeg håper at denne lille boka kan være et solid og ukuelig våpen mot krigens terror.

Den 22. juni ble boka lansert ved en forestilling i Oslo, der vel 70 mennesker var til stede, de fleste med røttene sine i land langt fra Norge. Mange opptrådte med sang, dikt og musikk. Bl.a. Ranjana Sen, Mili Banik, Harpreet Bansal, Zahangir Alam, Magne Skjevesland, Avtar Singh Dhindsa, Thor Sørheim, Dr. Asim Dutta Ray, Erling Indreeide, Maryam Azimi og Suravi Barua.

Diktene er gjendiktet fra engelsk til norsk av Hanne Elisabeth Bramness, Kjersti Ericsson og Thor Sørheim.

Her er et dikt gjendiktet av Kjersti Ericsson:

Menneskehetens fiender

Mordergjengen fra Hiroshima og Nagasaki
Krigsforbryterne med napalmbomber
og barbarene fra My Lai i Vietnam
Truer og presser i dag for å ødelegge
Alle kjemiske og biologiske våpen i Irak!
Mens de sjøl har og beholder
ATOMVÅPEN,
HYDROGENBOMBER
NAPALM, RAKETTER, GRANATER
Og mye annet i sitt
Våpenarsenal

Er det ikke latterlig?

Enda mer latterlig å høre
At de befrir et annet land

Når de sjøl er råtne diktatorer
Med forretninger arvet fra slaveeierne
Hvordan kan de gi liv til et nytt
Samfunn med blomstrende demokrati?

Jeg håper boka kan gi inspirasjon til kampen mot all imperialisme. Les fra boka på møter mot krig!

Boka koster 100 kroner. Fåes hos RV, AKP, Tronsmo og Norli bokhandel i Oslo.