Til AKP si heimeside | Til oversikt over forsvarsdebatten

Pressemelding fra AKP 05.02.2001

- MED PÅHOLDEN PENN

Natos generalsekretær Lord Robertson måtte den 1. februar trekkes inn av statsminister Jens Stoltenberg og forsvarsminister Bjørn Tore Godal for å gi ryggdekning for den foreslåtte og pågående forvandling av det norske forsvaret fra i hovedsak å ha en struktur tilpasset forsvaret av norsk territorium til å få en struktur som ekspedisjonskorps.
Robertson uttalte i den forbindelse at omorganiseringa var gjort i nært samarbeid med Nato-eksperter for å møte framtidens fiender. Opptrinnet var en tydelig illustrasjon på at den innstillinga som Godal vil legge fram for Stortinget 16. februar er skrevet med påholden penn. Omlegginga skal tjene Natos globale interesser, ikke Norges nasjonale interesser.

Ryggdekninga trengtes etter at stadig større deler av Forsvarets ledelse protesterer mot den utradering av nasjonal anti-invasjonskapasitet som omlegginga innebærer. Protestene toppet seg ved at 41 generaler og admiraler nylig protesterte mot at de foreslåtte omlegginger gjennomføres. Samt at generalmajor Fosland, etter å ha vært positiv til Forsvarstudie 2000 for hærens vedkommende, truer med å gå av som sjef for Landforsvaret i Nord-Norge hvis forsvarstudiens forslag blir gjennomført.

Arbeidernes kommunistparti gjentar vår avvisning, som vi la fram da Forsvarsstudie 2000 ble presentert i fjor:

"ANGREPSSTUDIE 2000" MÅ AVVISES SOM GRUNNLAG FOR NORSK FORSVARSPOLITIKK. Vernepliktsforsvar med målsetting om forsvar av landet forlates fullstendig til fordel for deltakelse i Natos "out of area"-operasjoner. Forsvarsstudie 2000 må snarere kalles en "angrepsstudie", som bygger på premisser som må avvises.

Den framlagte Forsvarsstudie 2000 kulminerer en 10-årig utvikling: Ideen og forutsetningen om å opprettholde en nasjonal anti-invasjonskapasitet oppgis fullstendig. Forsvarets evne til å slå tilbake en invasjon/okkupasjon gjøres til 90% avhengig av utenlands unnsetning. Ressursene kanaliseres til oppbygging av styrker til internasjonale operasjoner på bekostning av å opprettholde nødvendig militær infrastruktur til forsvar av norsk territorium.

Hovedproblemet med forsvarsstudien er ikke at det er for trange økonomiske rammer for forsvaret, men at den politiske og militære ledelsen har oppgitt ideen om at et vernepliktsforsvar med målsetting om forsvar av landet er riktig og viktig, og prioriterer de nødvendige midlene til oppbygging av et norsk ekspedisjonskorps til internasjonale operasjoner.

Klarest kommer dette til uttrykk ved nedlegging av både de stasjonære kystfort, motortorpedovåpenet samt mineleggerne. De planlagte nye fregattene, som de nærmeste 20 år vil koste mellom 25 og 30 milliarder, framstår nå som redskap for å projisere makt over havet utenom egne kystfarvann. Fregattprosjektet må nå stoppes, siden den tidligere vesentligste begrunnelsen for bygging av dem nå er fullstendig forlatt. De skulle opprinnelig være ryggstammen i sjøforsvarets antiinvasjonskapasitet, i kombinasjon med stasjonære og mobile elementer.

Arbeidsutvalget i AKP

For ytterligere kommentarer kontakt Per Gunnar Skotåm, tlf 75 64 01 47 eller 95 23 11 29.

 

 


Til AKP si heimeside | Til oversikt over forsvarsdebatten